‘Een beetje gedachte springt uit zijn denkpatroon’

Gisteren ging ik voor het eerst naar een meeschrijfavond van Loesje, maar voor het zover was moest ik op Delft-Zuid m’n weg zien te vinden. Ondanks Google Maps-aantekeningen was het ook voorbijgangers niet duidelijk welke kant ik op moest. Een aardige vrouw gaf me haar 015-nummer voor als ik onderweg verdwaalde en een behulpzame man probeerde de straat te vinden op z’n GPS, maar zonder resultaat. Uiteindelijk koos ik voor rechtsaf en liep vervolgens in het halfduister over een verlaten bospad naar de Provincialeweg. Gelukkig kwam ik geen vervaarlijk uitziende honden tegen – daar ben ik banger voor dan voor loslopende mensen – maar toen ik op het goede adres was aangekomen werd ik wel meteen enthousiast begroet door de hond van Loesje. Eentje van de lieve stempel.
Een aantal mensen zat al aan tafel
, een paar anderen gaf ik nog gauw een hand voordat ze naar elders vertrokken. Theepot, cola en koekjes stonden al uitnodigend klaar en dankzij de felle eetkamerlamp kon je in ieder geval goed zien welke zinnen je zo meteen op nu nog maagdelijk wit papier ging zetten. Al hou ik op zich meer van een zachte kaarslichtsfeer waarbij je niet elk oneffenheidje ziet, maar dat is voor andere gelegenheden. Na een korte kennismaking volgde een opwarmrondje, grappig dat spelen met elkaars woorden en gedachten. Het leukste vond ik om op basis van een aantal actuele onderwerpen zoals ‘Occupy-beweging’, ‘Foute Twitter-berichten’, ‘Gevangenenruil: 1 Israeliër voor 1027 Palestijnen’ eigen teksten te verzinnen, althans een poging te doen tot.
Het was even wennen om op z’n Loesjes te denken, de volgende keer gaat het vast beter. Inmiddels was het laat geworden, ik had nog een hele reis voor de boeg en besloot ditmaal een taxi te nemen. Het vooruitzicht om terug te lopen over een eng paadje en daarna weg te waaien op een verlaten stationnetje sprak me absoluut niet aan. ‘Ik neem wel een taxi’, hoorde ik mezelf dan ook zeggen en besefte op hetzelfde moment dat ik geen cash bij me had. ‘Mag ik een rare vraag stellen’, begon ik, ‘kan iemand me misschien geld lenen? Ik stort het vannacht nog terug.’ De aardige jongen naast me toverde een briefje van twintig tevoorschijn. Even later nam ik afscheid van Loesje en haar medeschrijvers en liep de koude nacht weer in.
Marjelle

‘Een beetje gedachte springt uit zijn denkpatroonLoesje
Uit: Scheurkalender 2012

Meisjes Raymond van het Groenewoud

18 Reacties op “‘Een beetje gedachte springt uit zijn denkpatroon’

 1. Ben ik ook ooit één keer in mijn leven geweest, Delft-Zuid. Een poging daartoe althans. Ik had begin jaren 90 het plan opgevat in een woongroep te gaan wonen. In Delft-Zuid werd ik uitgenodigd. Ik kwam aan op het station en toen …? Tja, ik had snel door dat een woongroep in Delft-Zuid niets zou worden. Ik moet ov-voorzieningen in de buurt hebben. Ik maakte gelijk rechtomkeerd. Raymond is natuurlijk heel bekend.

  Wanneer mogen de we eerste echte Loesje-teksten by Marjelle verwachten :-)?

  • Begrijp ik, de flard die ik van Delft-Zuid gezien heb is ook niet echt aan mij besteed, het deed me een beetje denken qua sfeer en omgeving aan het jaar dat ik in Dordrecht-Zuid gewoond heb. Toen het huurcontract was afgelopen vlogen we zsm terug naar Rotterdam.
   Wie weet binnenkort een van de resultaten van deze meeschrijfavond. 😉

 2. Ik heb wel eens iets opgestuurd. Aan Loesje. Maar ik geloof niet dat het iets is geworden met ons. ‘Als je ook voorop wilt lopen, moet je hier achter aansluiten’. Of zoiets. Plezier met Loesje, positive vibes!

 3. Nooit geweten dat loesje teksten door iedereen mogen worden ingezonden. Dacht altijd dat daarvoor een speciaal panel bijeenkwam om over teksten te dubben 🙂

  Wel lastig hoor, er wil zomaar spontaan geen tekst van m’n tong rollen 🙁

  • Er zijn een aantal mogelijkheden idd, Henk, je kunt on-line meeschrijven, maar je kunt dus ook naar meeschrijfavonden gaan zoals deze in Delft (ze is actief in meer steden). Verder organiseert & geeft Loesje o.a. workshops en heeft ze ook haar eigen winkeltje waarin ze behalve de Scheurkalender 2012 (ik heb ‘m hier al liggen) nog veel meer leuke dingen verkoopt. 🙂

   Ik had ter plekke ook even moeite om de juiste Loesje-toon te vinden, ging op het eind beter. 😉

 4. Dordrecht: wel eens rondgewandeld in het centrum. Beetje rommelige aanblik.

  • Het centrum van Dordrecht vind ik nog wel aardig met oude huizen, etc., ik ga er af en toe met de Waterbus naar toe vanuit Rotterdam. Leuk ook om onderweg en bij aankomst foto’s te maken.

 5. Ik wil die scheurkalender! Kan je die ook ergens anders krijgen dan online?
  Wat je me daar allemaal vertelt, wist ik helemaal niet. Altijd gedacht dat Loesje een eenvrouwswonder was met een onuitputtelijke inspiratie.

  Bestaat er zoiets als : het beste van Loesje?

  • Voor zover ik weet niet, maar ik ben even voor je in haar winkeltje gaan shoppen en heb gedaan alsof ik in Belgie woonde (daar heb ik ook ooit jaren gewoond maar dit terzijde). 😉 Je kunt dus van daaruit bestellen, de bezorgkosten zijn 5,00 euro.

   Dit is een link naar ‘Goud van Oud’, Loesje heeft een selectie van 100 gouwe ouwe gemaakt (periode 1983 t/m 2008).
   http://www.loesje.nl/goud-van-oud

 6. Laat ik nou toch ook altijd gedacht hebben, dat Loesje…nou ja, gewoon Loesje was, die dat in haar eentje allemaal verzon! :-))

 7. Mooie titel.

  Patronen doorbreken; een hele kunst:-)

 8. Leuk om te doen lijkt me. Loesje is natuurlijk in Nederland een begrip geworden. En terecht!
  Twitter is natuurlijk een prima medium om je Marjelletjes te verspreiden 😉

 9. Leuk dat jij al een keer hebt meegeschreven, ik ben sinds kort ook lid van Loesje, actief lid zelfs, maar het enige actieve dat ik tot nu toe heb gedaan is een Loesje poster voor mijn raam hangen, die van de herfst. Maar de aanzet is er wat mij betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.