Friet van Ladage!

Vorige zaterdag
Leila belt of ik vanavond wil dansen op station Haarlem. Ik was net aan het bedenken naar welke nieuwe groene oase ik vandaag zou fietsen. Zin in dansen heb ik altijd – ik besef dat de laatste keer erg lang geleden is, toen woonde ik zelfs nog in Weesp – maar het gedoe eromheen met fiets en trein zie ik minder zitten. Bovendien is m’n fietslamp kapot en een armreflector kon ik daarstraks niet krijgen.


Op de terugweg zag ik een agent bij een stoplicht staan en besloot hem naar verlichting en regels te vragen. Voordat ik er erg in had, hoorde ik mezelf zeggen ‘m’n lamp is kapot en-’, hij keek enigszins bedenkelijk naar mij en m’n fiets waar het losse draadje aan bungelde. Ik praatte er snel overheen en vroeg hem hoe dat zat met boetes als ik alleen zo’n lichtgevend klikgeval op m’n mouw had. Een ledlampje op m’n koplamp was dé oplossing volgens hem en ik knikte instemmend.


Voor het eerst in tijden bijt ik ’s middags weer in echt knapperigvers stokbrood dat met een stralende glimlach geserveerd wordt. De berg sla schuif ik gauw opzij. Ik hou er niet van als broodje en kaas zo’n weeïg geheel worden. Ik zit hoog op het terras van de Centrale Bibliotheek met onder andere uitzicht op de frietkraam van Ladage. Lekker vond ik toen die goudgele frieten in puntzak die ik samen met Hans opat.


Markttaferelen spelen zich af onder mij in het bruisende hart van de stad, een witte bloes in een kledingkraam wappert in de zon en lijkt heel erg op de mijne die Robijntjezacht in de kast ligt. ‘Ja, maar jij hebt ontzettend weinig met Nederlands in je hoofd’, vang ik een flard op van het gesprek tussen het knorrige stel naast me. Beneden zie ik een vrouw worstelen met een te grote plant die maar niet in haar fietstas wil. Opeens komt de nachtmerrie van eergisteren weer terug, ik droomde dat jongens voor m’n ogen een gans doodsloegen, het bloed spatte in het rond terwijl ik steeds wanhopiger gilde en niemand om me heen iets deed.

Dansen op het station kan helaas niet meer, want dat zit in de zomer nu in Zandvoort en vanaf oktober op een andere locatie, google ik even snel als ik weer thuis ben.

Dat is nog een stuk verder met de trein zelfs, al heeft die stad wel de zee aan haar voeten. Misschien ga ik binnenkort toch een keer naar het strand, eerst pootjebaden en aan zandkastelen denken, daarna dansen tot de zon ondergaat. Wie weet.

Deze zaterdag
Elly belt of ik zo meteen ook naar een terrasje wil in het centrum. Ik dacht net aan haar en waar ik vandaag naartoe zou gaan. Zin in terrasjes heb ik altijd, vooral als het zo’n schitterend weer is. Ik douche in een recordtempo en trek een sprintje op de fiets. Van Bavaria City Racing is nog niets te merken, alleen de dranghekken en gesloten hamburgerkraampjes langs de kant zijn de nu nog stille getuigen van het racespektakel van morgen.

Marjelle


Morning Lullabies Ingrid Michaelson


20 Reacties op “Friet van Ladage!

 1. Gewoon gezellig.

 2. Prima, René, deels was het dat ook. 😉

 3. Ja, Bavaria City Racing (voorheen Monaco aan de Maas) komt er weer aan, ik hoorde het gisteren.
  Knap toch hoe ze omwille van de commercie altijd maar weer van die vreselijke namen verzinnen.
  Zo werd de Eredivisie voetbal op een gegeven moment de PTT Telecompetitie, je gelooft je oren toch niet…. 😉

 4. Om de aangegeven files in de Beneluxtunnel en de van Br.brug te vermijden dacht ik vrijdag dan maar door Rotterdam te rijden. …… Maastunnel dicht ….. Willemsbrug afgesloten ……. Erasmusbrug .. helemaal vast.
  Jaja Rotterdam bruist ….. ik vloekte als een oude bootwerker.

 5. Dansen kun je overal. Zelfs in je hoofd.

 6. daarna dansen tot de zon ondergaat. Wie weet.
  Ikz eg; doen!

 7. *Beetje vreemde naam vond ik het ook al, Bart. 😉 Als het goed is, dan zijn ze op dit moment aan het scheuren hier vlakbij. Which reminds me, ik moet straks naar het station, hoe kom ik daar?? :-0)
  *Rotterdam bruist net iets meer voor fietsers, Kuifje. ;)) Die maken een ommetje of staan lekker een poosje met hun gezicht in de zon te wachten tot de brug weer neerdaalt.

 8. *Dan wordt er soms wat afgedanst in m’n hoofd, Aad. 😉 Maar m’n benen willen ook. 🙂
  En dan lekker (op een goeie manier) moe zijn erna en thuis een lange verkoelende douche nemen.
  *Ik zeg, misschien!, Paco. :))
  Ik wilde dat de zee dichterbij was, dan liep ik er straks naartoe… en fotografeerde al haar golvingen en deiningen. 😉

 9. Goed dat je je wederom vermaakt hebt maar dat vraag ik me eigenlijk nooit af, dat zit wel goed..
  Maar vaag me toch wel eens af, als Mokummer, wat er toch altijd ‘speelt’ bij die Rotterdammers.
  De Euromast kon zomaar ‘een spacetower’ zijn….
  Een industrieterrein wordt zomaar ‘een brainpark’ genoemd..
  Heyplaat moest afgebroken worden omdat ‘Manhattan’ daar moest verrijzen…..
  De Maasboulevard wordt heel gemakkelijk ‘Monaco aan Maas’……
  En Feyenoord is en blijft natuurlijk de beste voetbalclub van de wereld…….
  Niets bijzonders verder maar..viel me gewoon al een tijdje op….maar Marjelle, toch heel veel plezier en geluk daar!

 10. @ Rubio
  Je zou zou bijna zeggen dat Rotterdammers Amsterdamse bluf aan de dag leggen. Er gebeurt gewoon veel in Rotterdam. Dat is gewoon een feit. Maar niet alleen in Rotterdam natuurlijk. En welke klinkende namen en uitdrukkingen het Rotterdamse gemeentebestuur bedenkt voor allerlei projecten en locaties om ‘hun stad’ uit te venten, zoveel gemeentebesturen eigen, daar heb ik zelf als geboren en getogen Rotterdammer niet veel boodschap aan. Ook ik kijk daar doorheen. Wat Feyenoord betreft: voor een flink aantal Rotterdammers blijft die voetbalvereniging ‘hun cluppie’, dat is wat anders dan ze de beste voetbalclub van de wereld achten.
  @ Marjelle
  Zat gisterenmiddag weer fijn in hoofdbibliotheek aan de Hoogstraat een paar uur te grasduinen in een aantal boeken. Daarna even naar de Slegter op de Coolsingel om te zien wat ze 2e hands aan werken over wetenschapsfilosofie in de schappen hebben staan, viel niet mee. En dansen, ja dat heb ik ook graag gedaan. Ging me ook redelijk af, maar in vergelijking met vroeger blaast op mijn vijftigste stramheid een danig deuntje mee. Maar zit daar verder niet mee hoor.

 11. Weer een lidwoord vergeten (eerste zin, tweede alinea), gebeurt me vaker.

 12. John;
  Er gebeurt inderdaad veel in Rotterdam, ik zal het zeker niet ontkennen, daar is het ook een (te?) dynamische stad voor.
  Rotterdamse familie en vrienden, overigens Feyenoordfans noemen me een nultiener en Amsterdam ‘amsterdamned’.
  Jaloezie wellicht? Maakt verder niet uit.
  Maar een feit is ook…….Amsterdam HEEFT ’t wel…….wàt dan wel, enfin…dat maakt dan eigenlijk ook niet uit..
  Even goeie vrienden wat mij betreft……òòk met Rotterdammers!

 13. @ Rubio
  Iedere stad heeft wel wat en ieder huisje zijn kruisje.
  Wat Amsterdamned betreft, die bioscoopfilm valt integraal op YouTube te bekijken (twaalfdelig):http://www.youtube.com/watch?v=-q41yY1tD7s

 14. John;
  Film reeds ettelijke malen gezien (is al wat ouder, bijna gedateerd zelfs, en ken uiteraard de vele mooie plekjes, net als die bij Baantjer te zien waren.
  Bedankt overigens voor de link.
  …..en ik word natuurlijk een nultwintiger genoemd ipv een nultiener, maar dat even terzijde…
  Groet uit Weesp overigens…..lekker rustig stadje, vraag maar aan Marjelle.
  Overigens een ‘aardige’ grap…In Rotterdam wordt het geld verdiend, in Den Haag wordt het verdeeld en in Amsterdam wordt het opgemaakt……

 15. @ Rubio
  Dus nu ben je een 0294’er. Verdeel en heers vanuit Den Haag. Geloof zeker dat het 654-jarige oude Weesp een rustige en mooie stad is. Heb Amsterdamned zelf nog niet gezien, doe ik van de week even.

 16. Ben ik een middag weg, spelen de muizen op tafel. ;)))
  Later meer.

 17. *Hai Rubio, dat ik me altijd vermaak is trouwens niet het geval, maar ik schrijf hier lang niet alles wat speelt in m’n leven, het zijn louter de dingen die ik kwijt wil. 😉
  Wat betreft Rotterdam, daar kan ik kort over zijn, bovendien heeft John al een uitgebreide reactie gegeven. 🙂 Het soort dingen dat je noemt daar hou ik me niet mee bezig, het gaat er mij om ‘wat raakt mij, wat vind ik mooi’, of het nou om mensen of een stad gaat. En als anderen daar een andere of zelfs tegengestelde mening over hebben, dan vind ik dat prima, het maakt mijn beleving er niet anders op. 🙂 Maar als niet-Rotterdammer die in bepaalde opzichten blij is met het weerzien met haar nieuwe-oude stad (behalve o.a. de olifanten) kan ik zeker wel enthousiast worden, en dat zal ik in m’n blog laten merken, elke keer als ik vind dat daar reden toe is. ;))
  *Leuke plek het terras van de bieb, John, binnen zul je me er niet gauw aantreffen. 😉 Ja, ik zou eindelijk wel weer eens (in de buurt) willen dansen op bv. jaren ’70-’80 muziek of wereldmuziek, daar krijg je vaak juist energie van. 🙂 En bedankt voor je aanvullingen.

 18. ’t Is me reeds duidelijk Marjelle en ik moet zeggen..je foto’s zeggen veel en zijn mooi!
  Herken overigens door je foto’s veel plekken daar uit m’n werkend leven oa in Rotterdam.

 19. Bavaria City Racing ? Is dat door nauwe straatjes heel hard voor karren met kratten bier uit hollen ??

 20. *Fijn dat het duidelijk is, Rubio, en bedankt. 🙂
  Leuk die herkenning, nou, ik ben nog lang niet uitgefotografeerd. 😉
  *Zoiets, Iris, maar dan met auto’s! ;))
  Ik vond het ergens toch wel jammer toen ik vanmiddag naar het station fietste (probeerde me een weg te banen!) en al die enthousiaste mensen plus rookwolken zag en racegeluiden hoorde. Ik had best wel foto’s willlen maken al heb ik op zich niks met autodingen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.