Hanggai – Heimwee naar Mongolië

Vandaag heb ik in Vlaardingen met een kennis afgesproken. Normaal grossier ik niet in kennissen, want la-di-da-verhalen zijn nauwelijks aan me besteed. Voor haar maak ik een uitzondering, we zien elkaar zo’n paar keer per jaar bij een optreden of op een feest. Toen ze daarnet voorstelde om vanaf nu elke zomer samen naar dit festival te gaan, zei ik meteen ja. Vorig jaar gaf Lavalu er een spetterend optreden, deze keer staat de Mongoolse band Hanggai op het podium. Nadat ik alle lovende kritieken had gelezen en ook een paar juweeltjes op Youtube had gevonden, keek ik ernaar uit om ze live te zien. Vanaf de eerste keelklank ben ik verkocht, de opzwepende ritmes, de prachtige zang en het enthousiasme van de muzikanten werken aanstekelijk.

Geboeid blijf ik luisteren, onderweg waan ik me even in Mongolië, zie mezelf zitten in een yurt, loop door uitgestrekte steppen en hoor het geroffel van de paarden wegzwellen in de verte. Het woord Fernweh komt in me op. Heerlijke muziek, mijn voeten tikken de maat mee, m’n lijf wil meer maar daarvoor ben ik toch iets te verlegen. Nadat ze nog een vrolijk drinklied als toegift hebben gegeven, verdwijnen ze met een biertje in hun hand. ‘таны эрүүл мэндийн тѳлѳѳ, Hanggai!’ I. en ik praten nog een tijdje na bij een beker wijn. Even later stap ik met een licht gevoel van melancholie weer in de werkelijkheid, op spoor 2 staat de trein naar Rotterdam al op me te wachten.
Marjelle

Xiger Xiger Hanggai

Klik hier voor meer muziek (o.a. het meeslepende ‘Dorov morlaril’) & tourdata

Hanggai is een oud-Mongools woord voor ‘idyllisch graslandschap met bergen, bomen, rivieren en een strakblauwe lucht’

23 Reacties op “Hanggai – Heimwee naar Mongolië

 1. Een prachtig, compleet, rijkelijk gelinkt Blog, Marjelle.
  Nooit geweten dat er zigeunerbloed door jouw aderen stroomt…..
  Ik begrijp jouw gevoel van heimwee naar een land waar je nog nooit bent geweest heel goed!
  Zo heb ik gevoelsmatig iets met Ierland en Canada. Nog nooit geweest maar zou er zo graag eens naar toe willen gaan.
  Genoten van alles, mooie combi van woord, beeld en geluid. Mijn favoriete blogvorm:-)

 2. Bedankt voor al je complimenten, Geroma, leuk!
  Dat is meer gevoelsmatig dan dat het zwart-op-wit staat, ik heb weleens vaker gedacht dat ik wat dat betreft in het verkeerde land geboren ben. 😉
  Net als jij is dat de vorm waarin ik vrijwel altijd blog – beelden, woorden, klanken – alleen ben ik af en toe wat woordenlozer geworden sinds ik met de dieren- en film****serie begonnen ben. 😉
  Met Ierland heb ik dat ook wel idd, die woeste natuur, muziek, taal, mystiek, mannen met lang zwart haar en blauwe ogen, … 🙂

 3. Ha ha, Geroma, nou, eerlijk, ik vind ze te fotomodelmooi, niet ruig, authentiek, doorleefd genoeg. 😉

 4. Grappig, Misty, dat nummer kwam ik nl. een tijdje geleden ook tegen, en ik hou van Barrelhouse, maar het was me daarna weer ontschoten, zet ik event. in een van m’n volgende blogs. 🙂

 5. Mooi blog hoor , met erg mooie foto’s ( dat leuke hoedje! ) .. Aan de muziek moet ik nog wel even wennen..

 6. Dank je, Flo, en ook een mooie man, vind ik, die (eerste en) laatste dan. 😉
  Als je rustig wilt wennen, kun je wrs het beste beginnen met de versie die op de ‘klik hier’-link staat van ‘Borulai’, een lieve lullaby. 🙂

 7. Mooie foto’s, van een (dus) mooie middag voor jullie!
  Die uitvoering met Barrelhouse was ik zelf al een keertje – zoekend op YouTube – tegengekomen, toen hoorde (zag, las…) ik ook voor het eerst over ze.
  Als live muziek je ‘pakt’ kan het heerlijk energie geven hè…

 8. Mooi blog, aan de muziek moet ik toch wel wennen. Maar misschien is dat heel anders als ik er bij geweest zou zijn.

 9. zelfstandig_journalist

  Zigeunerbloed? Ze zijn kennelijk toch al redelijk bekend dat ze vorig jaar op Lowlands stonden. Had nog nooit van ze gehoord.

 10. *Thanks, Bart, het was ook een mooie middag idd. Krijg net een mailtje van haar dat ze de foto’s erg mooi vindt, en het heel leuk vond om met iemand die er net zo in opgaat als zij naar zoiets toe te gaan (en gelukkig iemand die niet overal doorheen praat). 😉
  In dat laatste kan ik me helemaal vinden!
  *Dank, Aad, dat scheelt idd ook of je er bij bent of niet. Ben dan toch benieuwd wat je van de uitvoering van ‘Borulai’ vindt, het is heel lieflijke, ontroerende muziek. Ik weet ‘t, ik herhaal mezelf. 😉
  Ik zet de link nog wel even hier neer (en dan rechts bij ‘Tracks’ klikken op de titel):http://www.myspace.com/hanggaiband
  *Zie reactie aan Geroma van 23:33u, ZJ. 😉
  Klopt, niet alleen op Lowlands, ook op andere festivals, ze spelen binnenkort bv. in Venlo op het Zomerparkfestival (te ver voor mij helaas). Volgens hun tourdata zouden ze ook in 013 Tilburg optreden in november, ik hoopte al dat m’n broer (die daar woont) mee wilde, maar ze staan niet op het programma.
  *Vogel-vrij
  ?
  (By the way, ik heb je mail per ongeluk gewist in m’n mailfilter en de VK-berichtenfunctie doet het bij mij niet, vandaar dat ik het maar even hier neerzet, wat ik normaal niet doe.)

 11. Dat pijltje [^] was een aanbevelingspijltje:-)

 12. zelfstandig_journalist

  Onrust in het lijf dus meer. Je niet aan een plek willen binden. Ik herken dat. Anders was ik ook nooit in Antwerpen terechtgekomen :-).

 13. *Aha, Vogel-vrij, is dat ook weer duidelijk. 😉
  *Je niet aan een plek willen binden, enz., dat bedoelde ik niet met "Heerlijke muziek, mijn voeten tikken de maat mee, m’n lijf wil meer maar daarvoor ben ik toch iets te verlegen" (en de alt-text onder verlegen), zigeunerbloed verwijst juist naar meer zuidelijk temperament. 😉

 14. Mooie en goede foto’s!!!!
  Bij mij lukt dat niet met mijn apparaat zo in kunstlicht.

 15. zelfstandig_journalist

  Sorry, interpretatiefout :-).

 16. leuk, mijn zus is net een aantal weken in mongolië geweest.

 17. *Dank, Rene! Het was overdag, hoor, maar met tegenlicht en af en toe felle zon.
  *Shit happens, ZJ. 😉
  *Ben benieuwd naar dat land, Ton. 🙂

 18. Prachtig – ik heb het geluk gehad er zelf een paar weken rond te kunnen trekken – onbeschrijfelijk bijna om daar te zijn : de vergezichten, het land, geen asfalt, geen omheiningen, één vrijheid – ook geen privé, wat even wennen was, maar sindsdien heb ik heel wat minder schroom … 🙂
  mooie muziek ook, heel apart die keelgezangen – maar ik kocht er ook mongoolse techno, hip hop en heavy metal, heel verrassend, maar wat dat betreft moeten ze niet echt onderdoen voor het westen …

 19. Mooi dat je daar geweest bent, Bert!
  Mongoolse hip hop, etc., daar ben ik ook wel benieuwd naar. 😉

 20. Pingback: Beeld van een tweep (1) – Slangen bezweren met @LoAnna_66 | 'Beelden van…'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.