Pijnlijk!

Geen parken, bossen, stranden of zinderende festivals deze keer, de afgelopen week ben ik aan huis gekluisterd door een spitaanval. Hoe belangrijk gezond-zijn is besef je dan weer des te meer. Normaal lopen was er de eerste dagen nauwelijks bij, het waren meer schuifelpasjes die ik produceerde. Zelfs de simpelste basishandeling leverde al problemen op: ‘hoe trek ik m’n schoenen aan?’ en laten we het over nagels knippen al helemaal niet hebben. Ook volle vuilniszakken hebben normaliter niet de neiging om uit zichzelf naar buiten te wandelen en als ze dat wél zouden doen is dat bepaald geen goed nieuws.

Het is een van de nadelen van alleen wonen, al zie ik daar ook voordelen aan als ik terugkijk op m’n samenwoonjaren. Eén van de eerste dingen die ik heb gedaan toen ik net door m’n rug was gegaan behalve m’n vriendin ver weg een noodkreet sturen, was de AH-bezorgservice mailen met een ellenlange boodschappenlijst. Het is wel een heel gedoe voordat je met je virtuele  winkelkarretje langs alle webproducten gewandeld bent, maar dan héb je ook wat. Het andere was een zsm-afspraak maken met een fysiotherapeut, al heb ik steeds meer twijfels over het nut ervan gezien m’n ervaringen in het verleden.

Via een hoop gegoogle ben ik uiteindelijk bij een triggerpoint-therapeut in Scheveningen terechtgekomen, de werkwijze en logica spraken me wel aan. Hoe je daar met pijn in je lijf en zonder auto komt is weer een heel ander verhaal, je moet er wat voor over hebben en dat heb ik. Ik wil zo graag van die pijn af, weer een gezonde rug krijgen, desnoods moet ik daarvoor wekelijks in een chloorzwembad springen. Inmiddels is de eerste behandeling achter de rug, ik was zo moe en groggy erna dat ik een taxi genomen heb vanaf Rotterdam CS. De jongen reed alsof de politie hem op de hielen zat en m’n vriendelijke opmerking ‘zo, jij hebt haast!’ werd totaal genegeerd. We vlogen door de straten en hij schampte bijna een paar voorbijgangers. Ik haalde opgelucht adem toen hij me ten slotte voor m’n huis afzette.
Marjelle

Listen (listen, listen) Wintersleep

18 Reacties op “Pijnlijk!

 1. Ja, wat een narigheid, spit, zo ongemakkelijk én pijnlijk!
  Ik sleepte me, als het weer eens zover was, naar AH en hing dan meer dan ik liep, op het boodschappenkarretje, als een soort instant-rollator…

  Over taxichauffeurs zou ik een dik boek kunnen schrijven, laat ik het maar niet doen hè… 😉

  Sterkte met de nasleep, ik weet ook dat het nog hardnekkig kan zijn…zit er al verbetering in?

  • Je hebt er dus helaas ervaring mee, Bart. Wat was jouw remedie / therapie, heb je nog tips voor me?

   Taxichauffeurs… daar zitten aparte figuren bij idd. 😉

   Een weeklang bijna geen verbetering geweest, had ik nog niet eerder meegemaakt en begon me een beetje zorgen te maken. Sinds kort een klein beetje verbetering maar nog steeds pijnlijk.
   Ondertussen is een paar dagen geleden ook m’n pc bezweken, ik typ nu op m’n laptop die geen vaste internetverbinding heeft en word er regelmatig uitgegooid. De verbinding is ook heel traag, dus als ik niet snel reageer hier of elders ligt het daaraan.
   Ben nu op de pc-monteur aan het wachten in de hoop dat hij straks m’n netwerkkaart weer tot leven kan brengen.

 2. De beste remedie tegen rugklachten is een hond te nemen die je dwingt drie maal per dag een eind te lopen. Je kan hem/haar dan Fysio noemen, al hoeft dat natuurlijk niet persé, maar het herinnert je aan het feit dat je niet alleen voor hem/haar wandelt.

  • Dat wordt een beetje lastig, Simen, want ik ben bang voor (bepaalde) honden, dus ik moet mezelf ‘uitlaten’, sowieso zou ik het een hond niet aandoen om ‘m Fysio te noemen, arm beestje. 😉 Maar we zijn het eens dat beweging / sport essentieel is, als het ergste voorbij is ga ik dan ook zeker meer doen dan alleen fietsen en heb al afgesproken om dat langzaam op te gaan bouwen mbv m’n vroegere fysio / manueel therapeut in ’t Gooi (vanuit Rotterdam).

 3. Het heerst. Lidy heeft ook al een “gebroken” rug. Ik kan het gelukkig niet krijgen, want ik zit de hele dag op mijn stoel, en iets zwaarders dan een kopje til ik niet op. Weet je hoe je er aan gekomen bent ? Nee zeker. Het gekke is dat je van het voorval dat het veroorzaakt meestal niets voelt.

  • Zeg dat maar niet te hard, juist als je heel weinig doet is een verkeerde beweging soms al genoeg. 😉
   Ik heb al langer regelmatig last van m’n rug, maar de afgelopen maand werden de klachten iets erger en dat bleef zo vier weken lang, dat was nieuw voor me. Op een gegeven moment stond ik op, idd niks bijzonders gedaan, en voelde dat het mis was, dat was kennelijk de druppel boven op wat er al weken aan de gang was.

   N.B. M’n verbinding valt steeds weg, dus ik doe er erg lang over om een reactie neer te zetten. Hopelijk komt de monteur snel (hij zou tussen 08:00-13:00 uur komen) en kan ik op m’n gewone pc verder.

 4. Beterschap dus maar, voor jezelf (in de eerste plaats) en…voor je PC, Marjelle!
  Nee, ik vind het niet zo gek hoor, dat het meer dan een week veel last kan geven, ik had het ook regelmatig.
  Mijn huisarts vond dat ik af moest vallen, het extra gewicht belastte de rugspieren gewoon teveel…en toen ik 13 kilo kwijt was…bleven ook de spitklachten weg.
  Maar verder hamerde hij ook op regelmatig en goed bewegen, dus fietsen en wandelen (voor mij, zwemmen doe ik niet), zeker een uur per dag. Ik heb daar dus veel baat bij gehad…..

  • Bedankt, Bart, en nu maar hopen dat het snel beter wordt!
   Goed dat je zoveel afgevallen bent en een uur per dag sporten / bewegen is idd prima. Al fiets ik wel veel in de lente en zomer, het is te eenzijdig(e beweging) voor m’n rug. Maar de situatie ligt nogal gecompliceerd door een aantal redenen o.a. blessures en dat is een te lang verhaal om hier te vertellen. I.i.g. vielen daardoor veel sporten af de afgelopen jaren. Maar hierna met hulp van fysio dus weer heel voorzichtig gaan opbouwen.

 5. Het lijkt wel te heersen in bloggersland 🙁
  De laatste voor jou was Lidy die nu ook het meer bewegen besluit heeft genomen. Ik heb sinds 1988 en 1989 door valpartijen een krakkemikkige rug en na de zware operatie en een jaar revalideren kreeg ik het advies minimaal elke dag een half uur wandelen en heb daar door mijn hond weer een aardige conditie mee kunnen opbouwen. Nu ze inmiddels ruim een jaar geleden is overleden is het moeten wandelen te vrijblijvend geworden zeker met het weer dit jaar, ik ben dan ook van plan om ook maar weer te gaan fitnessen…
  Wanneer je rugproblemen hebt zul je bij alles wat je doet moeten nadenken of het niet te belastend is, ik heb ook nee moeten leren zeggen wanneer mijn lichaam dat aangaf (was niet makkelijk in het begin) en alert blijven op signalen, dat betekend alles laten vallen als je last begint te krijgen en op tijd je rust nemen. Na 18 jaar weet ik inmiddels door schade en schande wat ik nog wel kan en wat absoluut niet en ik moet je eerlijk zeggen dat als ik een beetje op mezelf let ik alles weer met mate kan doen, maar blijven bewegen blijft belangrijk.
  Heel veel sterkte gewenst van een ervaringsdeskundige 😉

  Hier alvast een lekker sportschool muziekie (heb ze indertijd live gezien was echt top) 😉
  http://youtu.be/_BRv9wGf5pk

  • Jij hebt wel het een en ander meegemaakt met je rug! 🙁 Goed dat het nu o.a. door meer beweging veel beter gaat ermee.
   Ook ik ben steeds meer bewust geworden van wat ik wel en wat ik niet moet doen.

   Bedankt voor je link, m’n verbinding is zo hortend dat ik ‘m straks nog even probeer te luisteren als het lukt.

   Update monteur: hij kwam niet opdagen.
   Volgende afspraak met ‘Çhris helpt’ (what’s in a name!) kon pas over een week en jk heb heel duidelijk gemaakt wat ik daarvan vond. Ik kan heel assertief zijn (vooral als ik iets onrechtvaardig vind). Inmiddels heb ik een ander bedrijfje gevonden waarmee ik zaterdag een afspraak heb.

 6. Dan neem je toch een onbepaalde hond.
  Maar wat ik eigenlijk bedoelde is dat het niet gaat om de hoeveelheid maar om de regelmaat.

 7. Ik heb in een ver verleden veel last gehad van m’n onderrug. Ik ging toendertijd al naar een fitness en heb uiteiendelijk mijn rug sterk gemaakt door oefeningen te doen en belasting en intensiteit langzaamaan op te voeren. Het heeft m’n rug sterk gemaakt. Een sportschool vindt ik dan ook een echte aanrader maar kies er niet zomaar eentje. Goede begeleiding van kundige instructeurs is belangrijk anders maak je alleen maar meer kapot. Voorlopig wens ik je beterschap met je rug

  • Bedankt, Henk, ik begin met het laatste!
   Mooi dat het bij jou goed geholpen heeft. Ik heb ook een aantal jaar op fitness gezeten, later fysiofitness, maar zelfs daar ontbrak een echt goede begeleiding en ik ben er uiteindelijk mee gestopt. Ben het met je eens dat het heel belangrijk is om goede en kundige instructeurs te hebben, daarom heb ik besloten om terug te gaan naar m’n vroegere fysio die me goed kent en als geen ander weet hoe wel en niet belastbaar m’n rug, etc., is.
   Verder ga ik ook een soort van fitness-/dansprogramma (dvd) thuis doen. Dezelfde als ik vroeger een aantal keer per week deed, dus ik weet wat ik kan verwachten en ga dat heel geleidelijk opbouwen in overleg met m’n fysio.

   (Het kostte heel veel tijd vandaag om alleen deze reacties uiteindelijk on-line te krijgen door het continue gedoe met wel en geen verbinding, dus ik weet niet of ik nog veel pogingen ga wagen vanavond,)

 8. Het voordeel van wandelen boven fietsen is dat je met elke stap je rug licht masseert. Je moet dan wel met je armen zwaaien. Wens je veel sterkte! Ik heb vroeger veel rugpijn gehad.

 9. Fietsen is eenzijdiger idd. Maar ik heb het wel gevoeld gisteren, ‘iedereen’ (fysio’s en TP-therapeut) had gezegd dat lopen zo goed was en vooral niet te veel zitten, dus ik heb de daad bij het woord gevoegd ondanks m’n hekel aan wandelen. M’n rug vond het veel te veel van het goede en vandaag is het weer iets erger helaas. Afijn, het blijft schipperen, balanceren, 1 stapje naar voren 2 stapjes terug… Ik ga straks wel weer wandelen maar korter deze keer (kan ik mss meteen een prepaid usb-stickje kopen onderweg).
  Is nu alles wel weer goed met jouw rug? En bedankt!

 10. Zelf nooit geen last mee/van gehad mijn rug. Maar ik hoop voor jou op spoedig herstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.