Nog even snel boodschappen doen, denk ik, en loop naar beneden waar m’n fiets al trouw op me staat te wachten. Als ik de deur opendoe, dreunt de carnavalsmuziek me tegemoet. Tilburg is ondergedompeld in carnavalssferen en iedereen mag het weten. Onderweg kom ik plukjes feestgangers tegen, sommigen uitgedost in de vreemdste creaties, bij anderen herinneren alleen een paar geschminkte vlaggetjes op het gezicht nog aan carnaval. Een enkeling kijkt duf door bloeddoorlopen ogen en ziet er nu al uit alsof zijn laatste uur geslagen heeft.
Het is pas zondag, echte diehards gaan door tot dinsdag. In de supermarkt lopen de meeste mensen er onverkleed bij, net als ik in m’n doordeweekse kloffie. Er stroomt geen druppel Tilburgs bloed door m’n aderen, ik woon hier pas twee jaar en kijk met nuchtere ogen naar het fenomeen carnaval. Als ik kleumende carnavalsvierders voorbij zie komen moet ik onwillekeurig denken aan het Zomercarnaval in Rotterdam, stad waar ik heel lang gewoond heb. Zomerse temperaturen, swingende klanken en dito lijven, dat is meer míjn idee van carnaval vieren. Gelukkig valt er over smaak niet te twisten. 😉
Marjelle
Foto Pixabay
Ook niet mijn afdeling carnaval, maar ach: als ze er plezier aan beleven.
Blog met een knipoog geschreven. Ik las net wat Maarten van Rossem op Facebook schreef: ”Carnaval is karakteristiek voor achterlijke samenlevingen. (…) Dikke mannen met rare hoeden die ‘Alaaf!’ roepen, ik vind het van een intense treurigheid.” En dat gevoel herken ik wel… 😉
Hohoho, dan moet ik eens zomeren in Rotetrdam 🙂 Wanneer gaat dat daar door ?
Het zomercarnaval is in Rotterdam op 29-30 juli.
Hoop sowieso dat de lente/zomer snel komt!
Ik heb het één keer gevierd, in Breda, rond 1973.
En het, wijselijk, daarbij gehouden… 😉
Kan ik me iets bij voorstellen. 😉
Het zit gewoon niet in mijn bloed, was me wel gebleken… 😉
Bij mij ook niet. 😉
Om te beginnen, Pasen ook op een vaste datum laten plaatsvinden, zoals Kerstmis. Dan vallen carnaval en Pinksteren automatisch ook op een vaste datum en zijn niet meer afhankelijk van achterhaalde heidense tradities; plannen volgens maanstanden.
Dat maakt me niet zoveel uit eigenlijk. 😉
Ik ga akkoord met Maarten van Rossem, doch slechts als ik ‘samenlevingen’ mag vervangen door ‘mensen’.
Carnaval? Fucking hate it!
Duidelijke taal, Menck. 😉 Ik hou er zelf niet van om mensen als achterlijk te bestempelen, dus hou het bij samenlevingen.
Haha leuk geschreven! Ook niet aan mij besteed hoor! De stoet kwam altijd voor mijn huis langs, dus op het balkon keek ik weleens wat, maar daar bleef het dan ook bij.
Dank je! Even toekijken op een afstandje inderdaad… 😉