‘Bad boys’

In een impuls had ik me een tijd geleden opgegeven voor een rechtbanksessie. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in rechtspraak en heb zelfs ooit een blauwe maandag rechten gestudeerd. Gevangenissen fascineren me op een bepaalde manier, getuige ook de vele docu’s die ik over dit onderwerp heb gezien, waaronder Septembres1,2, Veroordeeld, Inside Death Row en Behind Bars, bovendien heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel. Daarnaast voel ik aversie tegen het sec opsluiten van mensen, in plaats van er beter uit te komen fungeert de gevangenis vaak als kweekvijver voor toekomstige beroepscriminelen.

Afgelopen woensdagavond toog ik op de fiets naar het Wilhelminaplein waar de rechtbank zetelt. M’n tas en ik kwamen geluidloos door beide detectiepoortjes, eenmaal op de vierde etage bleek ik bepaald niet de enige die op dit idee was gekomen. Voor me zag ik opeens Fréderique Spigt met vriendin opduiken, haar optreden3 een aantal maanden geleden in Blijdorp staat nog vers in m’n geheugen. Rond half acht dromden de mensen zaal 14 binnen, ik kwam terecht naast een familie waarvan de dochter pa al snel toesiste dat ze wég wilde en zoonlief steeds irritante knorgeluiden maakte.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cc7CgSNX8aw&feature=related]

Het was leuk om deze nagespeelde zitting bij te wonen. De politierechter, pal onder het portret van Bea, officier van justitie, advocaat en verdachte speelden hun rol met verve. ‘Ik wil niet de meest recente ringtones horen’, zei de eerste semi-streng. Vervolgens begon de strafzaak waarin het om de mishandeling van de vriendin van de verdachte ging onder invloed van alcohol, hij was al eerder veroordeeld en zat nog in zijn proeftijd. Interessant ook om aan het eind het requisitoir van de openbare aanklager en het pleidooi van de advocaat te horen met hun verschillende opvattingen over de hoogte van de strafmaat.

Wie zelf graag een keer een zitting wil bijwonen kan gewoon langsgaan, de meeste zittingen zijn openbaar. Tot slot was er de gelegenheid om vragen te stellen waar behalve Fréderique ook een aantal anderen gebruik van maakten waaronder een paar jonge kinderen. Grappig om te zien dat ze op die leeftijd al zo’n zitting willen bijwonen, goed geluisterd hadden en slimme vragen stelden. Zelf heb ik de kans aan me voorbij laten gaan, als ik twee uur lang niets kan drinken heb ik geen stem meer over, daarnaast ben ik in dit soort situaties soms ook net niet assertief genoeg.
Marjelle

1 Veroordeeld
2 Tijdens het schrijven van dit blog kwam ik deze bijzondere documentaire tegen Levenslang – 10 jaar later (The Farm – 10 Down)
3 Met je hart, met je handen, met je ogen … spreek met elkaar!

Artikelen
VVD’er twijfelt aan nut lange celstraf
Crimesite.nl  08-09-2011
Rechters vinden invoeren van minimumstraffen onzin Elsevier 23-02-2011
Na een taakstraf is er minder recidive dan bij een gevangenisstraf Trouw 11-02-2011
Werkt gevangenisstraf? Kennislink 14-02-2008

Meantime Astrid Seriese van de cd ‘Condemned’
(‘Bad boys’ was niet te vinden op Youtube)

24 Reacties op “‘Bad boys’

  1. Jij ook al (blauwe maandag rechten gestudeerd). Aan mij was die studie niet besteed. Lag toch vooral aan de inhoud zoals het op de Erasmus Universiteit werd onderwezen. Het Nederlandse rechtsstelsel werd uitgelegd aan de hand van een tekening: van een vis! Ik word er nog steeds hilarisch van als ik eraan denk.

    • En ook aan de Erasmus universiteit. 😉
      Ik was te veel aan het feesten i.p.v. studeren en vond het ook best wel saai (geen vis gezien), maar eerlijk gezegd was ik ook niet erg gemotiveerd toen.

  2. Ik niet (rechten). De Leidse Rechtenfaculteit is hier om de hoek, dus ik zou… Maar als ik die rechtenstudentjes zie, denk ik…

    Grappig jouw fascinatie voor (straf?-)recht.

  3. Ah, ik dacht eigenlijk dat je naar een echte (in de zin van niet nagespeelde) rechtzitting was geweest, ik wist niet dat dit op deze manier dus wel eens wordt gedaan.

    • Wist ik ook niet, kreeg een mailtje binnen en dacht toen ‘best leuk mss’. 😉
      Het was in het kader van, even knippen & plakken:
      “In 2011 bestaat de Rechtspraak 200 jaar. De Raad voor de rechtspraak, rechtbanken en gerechtshoven organiseren verschillende activiteiten om dit moment te markeren.”

  4. Ik had sowieso aan studeren een broertje dood 🙂 Grappig dat je dat zegt ” in plaats van er beter uit te komen fungeert de gevangenis vaak als kweekvijver voor toekomstige beroepscriminelen” Gevangenissen dan maar afschaffen en moordenaars en verkrachters een taakstrafje geven ?

    Ook ik heb een bepaald gevoel voor rechtvaardigheid, komt er ongeveer op neer dat iemand die met voorbedachte rade iemand om het leven brengt een koekje van eigen deeg mag ontvangen.

  5. Nu ga je wel erg kort door de bocht, Henk, daar zit nog heel wat tussen. 😉 Waar het (mij) o.a. om gaat is dat ‘effect telt’. Essentieel daarbij vind ik de vraag ‘wat wil je bereiken met straffen en werkt dat?’ Dus niet alleen aan de roep van het volk, onderbuikgevoelens tegemoetkomen terwijl in de praktijk bepaalde dingen gewoon niet blijken te werken. Kijk bv. naar de VS met z’n death row waar mensen jarenlang (soms wel dertig(!) jaar) op een uitspraak wachten, de overvolle gevangenissen waar bendes vaak de dienst uitmaken en je je leven niet zeker bent, is dat rechtspraak? Ik vind van niet.
    Wil je dat mensen recidiveren, dat ze er erger uitkomen dan ze erin gingen, of wil je dat juist tegengaan…?
    Sowieso geloof ik niet in een koekje van eigen deeg, in oog om oog, tand om tand, in wezen doe je dan hetzelfde (doodstraf bv.) als waar je de ander voor hebt veroordeeld. We zullen het hier wrs niet over eens worden, maar dat geeft niet, zolang mensen elkaar maar in hun waarde laten vind ik het best. 🙂

  6. Mijn cursisten moesten altijd een rechtbankverslag maken en gingen dus op vroege ochtenden naar de zitting van de kantonrechter, vlak bij de opleiding. In de meeste gevallen was dat doodsaai. Ze konden alleen een bijzonder verslag maken als ze niet alleen de handeling opschreven, maar ook bijzonderheden vermeldde over de rechter, de griffier, de verdachten en andere aanwezigen. Nagespeelde rechtszaken hebben als nadeel dat ze vaak alleen de highlights laten zien, niet de alledaagse werkelijkheid.

    • Als je als cursist een verslag moet schrijven, dan is het idd van belang om uitgebreid op de zaak in te gaan.
      Nagespeelde rechtszaken kunnen nooit de werkelijkheid weergeven, vandaar ‘nagespeeld’. 😉 Het gaat vooral om een indruk te geven van…

  7. == In 2011 bestaat de Rechtspraak 200 jaar. ==
    Dit verrast me. Wat was er daarvoor dan?

  8. Bij mij bleek het al snel een verkeerde studiekeuze.

  9. Als we de gevangen enkel een soort bezigheidstherapie aan bieden in plaats van hun levensinzichten te verruimen verbetert er niks wezenlijks.

    • Plus dat ik vind dat voorbereiding op terugkeer in de maatschappij en praktische hulp daarbij ook essentieel is, als gevangenen van de ene dag op de andere ‘losgelaten’ worden, zonder toekomstperspectief de poort uitstappen, geen werk, geen huis, steun van familie?, dan moet je niet raar staan te kijken als mensen dan eerder terugvallen en uiteindelijk hun heil weer zoeken bij vroegere (criminele) vrienden.

  10. Ik vind rechtspreken onder een oude eikenboom ook wel wat hebben;-) Hup naar het woud van Broceleande in Bretagne

  11. Ik heb geen idee of dat zo gebeurt maar ze zijn wel een hele periode in contact met de reclassering volgens mij.

  12. Ik wil je alleen even laten weten dat ik met belangstelling jouw stuk en de reacties erop heb gelezen. (Ook die over Leers)

  13. Oei, blijkbaar moet je rechten gestudeerd hebben om hier in het reactieluik recht van spreken te hebben. Is het ook goed dat mijn zus dat gedaan heeft? 😉

    Enkele jaren geleden werd ik opgeroepen om in een assisenjury te zetelen. Eilaas zat ik bij de reserven en werd niet uitgeloot om daadwerkelijk mijn plicht uit te voeren.
    Volksjury’s, dat kennen ze in Nederland niet, geloof ik. Ik ben er nog niet over uit of ik het zo’n geweldige uitvinding vind, dat recht overlaten aan de massa.

    • Je hoeft helemaal niets gestudeerd te hebben, hoor, soms beter van niet zelfs. 😛 Zus mag ook.

      Nee, dat kennen ze hier niet; gelukkig, zeg ik erbij. Ik ben zelf helemaal niet voor een lekenjury zoals ook in de VS bestaat. Je zult je lot maar in handen moeten leggen van een goedbedoelende en soms ook helemaal niet-goedbedoelende mens, waarbij racisme, onderbuikgevoelens, in bepaalde gevallen beperkte intelligentie vaak veel meer een rol spelen dan bij rechters (al zijn die laatste er ook niet vrij van, maar als het goed is hebben die geleerd om zich van hun eigen waardeoordelen i.i.g. meer bewust te zijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.