Broodnodig met kerst!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik heb niets met kerst, niets met dat soort opgeklopt-gezellig-dagen. Nadat m’n kerstavondafspraak wegens gladheid was afgezegd en ik een tweede kerstdaguitnodiging van een kennis had afgeslagen, besloot ik in plaats daarvan met kerst een goede film te gaan kijken en misschien ook nog de winterse taferelen in Blijdorp te bewonderen waar ik me dan zou warmen bij het vuur en prachtige foto’s zou maken. Dat was het plan, de chiropractor gooide helaas roet in het eten. Toen ik deze week bij hem was en hij snotterend op me lag – ‘je bent echt ziek’, zei ik – wist ik dat mijn lage weerstand waarschijnlijk niet opgewassen was tegen dit zo nabije virusgeweld. De volgende dag was het inderdaad raak, ik werd wakker met een wattenhoofd, iedere spier in m’n lijf deed pijn, ook spieren waarvan ik niet eens wist dat ik ze had en m’n longen krompen in elkaar bij elke hoestaanval.

‘Toch nog een dekbedkerst’, dacht ik met enige zelfspot vanuit m’n lappenmand. Boodschappen doen was op dat moment nicht im Frage, kabouters waren niet voorradig, een paar vrienden woonden te ver weg en ik was te ziek om op m’n benen te staan, vandaar dat ik het boodschappengedoe uitstelde in de hoop dat ik me de dag erna iets beter zou voelen. Dat bleek ijdele hoop, maar aangezien m’n koelkast steeds leger werd, toog ik kerstavond toch dik ingepakt naar AH. De strenge portier bij de ingang zei onverbiddelijk ‘we zijn al gesloten’. ‘Ik heb griep’, piepte ik terug, waarop een aardige voorbijganger me uitlegde hoe ik bij een supermarkt op de Crooswijkseweg kon komen die misschien nog wel open was. Zo liep ik door een mij tamelijk onbekend deel van Crooswijk, zwalkte is een beter woord, want met koorts loop je nu eenmaal minder recht. Het huilen stond me inmiddels nader dan het lachen toen ik door de vrieskou en de straten duizelde op zoek naar Das.

Opeens voelde ik woede opborrelen en had zin om al die mensen met hun ‘fijne kerst!’ en ‘fijne dagen!’ om de oren te slaan, op een avond als deze kun je dat soort holle frasen nog minder hebben. Gelukkig was Das wel open, ik werd verwelkomd door felle tl-verlichting, een paar versleten oosterse tapijtjes en een keur aan exotische producten. ‘Zouden ze hier ook brood hebben?’ vroeg ik me af terwijl ik allerlei Turkse namen zag langs flitsen. Ik griste een pak koekjes van de plank, Kremali sandviç biscüvi, en koos voor nog-nooit-van gehoord wc-papier in plaats van voor m’n geliefde Page. Bij de wijn heb ik op de gok maar Romanca genomen, een zoete rode wijn uit Bosnië en Herzegovina, een van de  weinige die betaalbaar was en als extraatje voor m’n keel fluweelzachte bloemenhoning. En het brood? Dat was op.
Marjelle

Dedikodu Tarkan

Foto’s Witold Riedel

19 Reacties op “Broodnodig met kerst!

 1. @Marjelle. Ondanks je zware beproevingen toch gelachen. Beterschap! Groet. Kretzsch

 2. Wat een tegenvallers, Marjelle.
  Nee, ikzelf heb trouwens ook niks met de ‘feestdagen’, echt een verkeerd gekozen woord wat mij betreft.
  Gelukkig dat je nog, op de valreep, wat Turkse proviand kon scoren, al was het brood dan zelfs op…
  Van harte beterschap, misschien kan de fluweelzachte bloemenhoning nog wat troost bieden 🙂

 3. antoinette duijsters

  Ja ik kan met je meevoelen, ik heb ook niets met deze dagen en dat gesjouw de laatste dagen door sneeuw heeft me behoorlijk spierpijn bezorgd. Hopelijk heb je toch iets lekkers kunnen maken.

 4. …en nog een warme aanbeveling…alle beetjes helpen, tenslotte.
  Was Beer ook in zijn nopjes met de honing? Laat me ‘ns raden… ;-))

 5. *Bedankt, Kretsch, en mooi dat je toch nog gelachen hebt. Ondanks alles, zie ik er altijd (of achteraf) ook de humor nog wel van in, al was dat op het moment toen ik op kerstavond koortsig door de vrieskoude straten dwaalde wel even ver te zoeken, toen voelde ik me gewoon echt klote en door god en alle mensen verlaten. But well, such is life, gelukkig duurt het niet eeuwig. 😉
  *Idd, bij feest denk ik aan heel andere dingen, Bart, en ik ben inmiddels op een beschuitdieet overgegaan.
  Thanks, ik heb net al wat bloemenhoning naar binnen gelepeld en Beer is natuurlijk altijd leuk om naar te kijken al houdt hij netzomin als ik van sneeuw. 🙂

 6. *Onze reacties kruisten, Antoinette.
  Dan hoop ik dat je spierpijn snel weer over is.
  Euh, nee… dat ging gisteren ook mis. Toen ik met m’n koortsige hoofd naar de houdbaarheidsdatum van m’n biologische wortelstamppot keek, bleek hij net een dag ‘over tijd’. Ik heb nog een hapje geproefd, maar vertrouwde het toch niet helemaal en heb het toen maar weggegooid. Naar koken staat m’n hoofd helemaal niet, bovendien heb ik weinig in huis.
  *Op elk gebied idd, Bart. 😉Beer sprong bijna ‘in’ de pot!

 7. Ach! Beterschap en sterkte! Een beer van een foto, die eerste.

 8. Zelfstandig journalist

  Oei, beterschap!!! Tip: neem een pak muesli in voorraad als je de volgende keer weer boodschappen gaat doen :-).

 9. *Hopelijk helpen alle beterschapswensen een beetje, Blew! Ja, erg mooie foto idd.
  *Bedankt, ZJ, ook voor het meedenken, maar ik hou niet van muesli. 🙂

 10. == .. hij snotterend op me lag.. ==
  Maar Marjelle toch. Is me dat schrikken. Dat is vragen om ongelukken natuurlijk. Allemaal onderdeel van de behandeling?
  En als ik lees wat er allemaal van gekomen is, dan kon het zo maar eens geen chiropractor zijn maar een heuse viropractor! Nou berg je dan maar. Dat is dan ook wel gebleken.
  Sterkte met deze dagen. Beterschap natuurlijk. Advies: GROG!
  Had ik je al eens eerder voorgeschreven geloof ik. Was dat ook niet vorig jaar?

 11. Hij is een beetje een (goedbedoelende en ook nog heel knappe) workaholic, Aad. 😉
  Idd, een viropractor, mss dat ik de volgende keer tegen z’n assistente zeg dat ze de afspraak met mij mag annuleren als hij weer grieperig aan het werk is.
  Volgens mij heb je me dat idd al eens eerder voorgeschreven, en ook toen had ik de ingredienten niet in huis. Het was alleen niet met kerst, dat herinner ik me nog, want om weer andere redenen was het toen een enigszins vreemde kerst.

 12. Zelfstandig journalist

  Dan moet je het met beschuit doen :-).

 13. Mooi beschreven ellende.
  Leuk dat een gezellige Bosnische buurtwinkel dan nog open is.
  Morgen wellicht meer winkels open. Bij ons is er op station Driebergen Zeist tegenwoordig een AH, heel handig

 14. *Zit niets anders op, ZJ. 😉
  *Gelukkig wel, Rene, alleen was het een Turkse supermarkt.
  Wie weet, als ik morgen naar buiten kan, anders wordt het een blikje vis of mss toch die tip om een pizza te laten bezorgen…

 15. Hm, misschien nog niet eens zo gek, Pizza laten bezorgen.
  Kweet niet of je kippe-bouillon in huis hebt, dat helpt heel goed tegen griep.
  Niemand weet nog precies het hoe en waarom, (wetenschappers) maar het helpt!
  Als die AH, te doen is morgen (indien open, hou er rekening mee dat ie dan om 5 uur misschien weer gesloten is!!!) dan FF goed ingepakt op en neer.
  Eerst bellen of ze open zijn!
  En natuurlijk als je weer beter bent, pleur je voorraadkastjes vol met… ook een pak knackebröd enz.
  Spul wat lang houdbaar is.
  Bah wat naar allemaal. Enige wat ik kan zeggen, ik heb ook zoiets een keer meegemaakt.
  En dat is shit! Heel ontheemd, alleen klotegevoel.
  Bel eerst of ze open zijn. Als je je okay genoeg voelt om te gaan.
  X

 16. Marjelle, een met veel flair en galgehumor opgeschreven bak ellende. Wat een narigheid. Ik hoop dat je snel weer op de been bent en wou dat ik een tiental overtollige Bangkok graden jouw kant op kon sturen.
  Kerst…wat moet je er mee? Kerstmis is op zijn mooist wanneer het voorbij is…

 17. *Kippenbouillon heb ik ook niet in huis, Gus, wel een goeie tip, ik heb het vroeger weleens genomen als ik griep voelde aankomen idd. Precies, als het maar helpt, daar gaat het om. Zoals ik me nu voel zie ik mezelf niet naar buiten gaan (ja, in m’n droom), ik ga zo weer naar bed.
  Nou heb ik zoveel meegemaakt de afgelopen jaren dat dit er ook nog wel bij kan, bovendien leidt het ook af, als je met bonkend hoofd en koortsogen in bed ligt, wil je nog maar 1 ding… beter worden!
  Lief dat je meedenkt.
  *Hoop het ook, Cor! Stuur mij idd die tien Bangkok-graden maar even op!
  En bij je laatste opmerking sluit ik me aan. 😉
  De hypocrisie viert hoogtij met kerst, irl en ook op het blog, zoals maar weer eens gebleken is.

 18. een chiropractor die op je gaat liggen, Marjelle
  dat hoort niet hoor, dat is beslist geen Heiland
  voor de rest is kerst een feest voor gezelschapsdieren
  die zelf niets kunnen verzinnen om te vieren

 19. Het was met een knipoog, Marius, al komt het er in de praktijk natuurlijk wel op neer. Hij is wel een goede chiropractor, weet wat-ie doet.
  Van mij mag iedereen het op zijn of haar manier (niet) vieren als ze mij maar met rust laten, maar dat blijkt voor mensen net een brug te ver. Dan krijg je dus dingen als: ‘ik heb net iemand geschreven dat ik met zware griep in bed lig en het me wrs niet lukt om boodschappen te gaan doen’, waarop de reactie volgt: ‘fijne kerst!’. Nou, schiet mij maar lek dan. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.