‘Er is hier iemand neergeknald’

Dit weekend heb ik twee huizen bekeken, het ene bleek benauwd-klein met vanuit het keukenraam uitzicht op een muur, het tweede was best leuk, maar had een houten vloer en onder- en bovenburen. Een passerende buurman beantwoordde mijn vraag of het hier gehorig was met een volmondig ja. Elk spoortje twijfel verdween meteen als sneeuw voor de zon. Eensgezind liepen L. die architect is, wat erg handig is bij dit soort bezichtigingen, en ik terug door de regen waar we in het Douwe Egberts Café bij een kop hete thee en Espresso weer een beetje warm werden. Ik vertelde dat ik dinsdag nog een huis ging bekijken op de rand van Delfshaven en het Nieuwe Westen. Op papier zag het er goed uit, ruim, licht en heel belangrijk, geen bovenburen, maar wel vrij duur.

Foto Witold Riedel

Ook nu striemde de regen in m’n gezicht toen ik me door de Vierambachtsstraat haastte op weg naar het derde appartement. De makelaar stond al op me te wachten in het portiek. Een vreemd gezicht, dit ultramoderne pand pal naast een oude verwaarloosde woning. Bij binnenkomst werd ik verwelkomd door een brede hal met spiegels en een soort van nepmarmeren vloer. Tot m’n verbazing kwamen we na de eerste trap weer in de openlucht terecht met diverse woonblokken en galerijen aan beide kanten. Dat er zoveel woningen achter deze smalle voorgevel schuilgingen had ik nooit gedacht. Het appartement zelf was groot en gelamineerd, met een open keuken, alles zag er netjes uit.

‘Er is hier iemand neergeknald’, zei hij achteloos. ‘Hier!?’ vroeg ik. Het bleek in een ander appartement te zijn in hetzelfde blok. ‘Weet je wat vreemd is’, zei ik, ‘ik kijk wel vaker huizen de laatste tijd en dan denk ik nooit aan moord of doodslag, maar vanochtend voor ik hier naar toeging kwam het woord “schiet-partij” opeens in me op. Soms heb ik helderziende gaven.’ Hij vertelde ook over een afrekening die ooit had plaatsgevonden in een café vlakbij. Erg bevorderlijk zijn dit soort berichten niet, dacht ik ondertussen, terwijl ik met één oor luister-de naar zijn verhaal dat de meeste rotte appels nu wel weg waren. Aardige man van weinig nuance. De vloeren bleken van houtplaat, er grensde een galerij aan de slaapkamer terwijl over buren niets bekend was en aangezien langdurige geluidsoverlast de enige reden is om te verhuizen is dat nu juist essentieel.
Marjelle

24 Reacties op “‘Er is hier iemand neergeknald’

 1. zelfstandigjournalistantwerpen

  Dat huis aan de Vierambachtsstraat zag ik dit weekend ook op internet voorbijkomen. Vermoed tenminste dat het hetzelfde is. De buurt: tja, waar gebeurt niet iets in Rotterdam-West?

  • Het was in de buurt van de Vierambachtsstraat dus het gaat om een ander huis. Sowieso worden er niet overal mensen vermoord / geliquideerd, ook niet in West, gelukkig maar. De essentie hier is dat het nou niet bepaald erg handig is (en dan druk ik me nog voorzichtig uit) 😉 om dit soort verhalen aan potentiële huurders te vertellen. Is verder niet doorslaggevend bij mijn beslissing (voor morgen 12.00 uur).

 2. Het huis op de foto ziet er goed uit.
  grH

 3. Iemand die neergeknald is maakt geen lawaai meer.
  Hier is het ook niet stil, maar het is geen geluid van mensen. Ik hoor mijn computer, de harde wind buiten en de stadsbussen in de straat, 5 verdiepingen lager. De meeste buren zijn bejaard, veel herrie maken ze niet. Kennelijk heb ik geluk.

 4. Als het niet in dat appartement was, waarom zou de makelaar het vertellen? Dat zal toch de verhuurbaarheid niet direct ten goede komen? Domme makelaar? Soms vind je in het archief van politieberichten meer info over een bepaalde buurt, het aantal meldingen per tijdseenheid zegt al heel wat.
  Succes en groetjes.

  • Dat zei ik ook tegen Johan idd, handig is het niet bepaald (understatement) om dit aan mogelijke huurders te vertellen, ook die liquidatie vlakbij niet. Hij was gewoon iemand die dat eruitgooide, bedoelde het niet slecht. Zolang het geen echt slechte buurt is (en dat is het denk ik niet op het eerste gezicht) vind ik het wel best, andere dingen zijn doorslaggevend. Thanks.

 5. Ik moest meteen aan het begin van The Shining denken, als tijdens het intake/sollicitatiegesprek de hotelmanager zich tegen Jack Torrance laat ontvallen, dat de vorige huismeester zijn gezinsleden heeft vermoord…
  Mooi huis waar beer naar staat te kijken, jammer dat dat nou net niet beschikbaar was… 🙂
  Succes in ieder geval!

  • Ja, dat herinner ik me nog wel, goeie film trouwens met Jack Nicholson! Scary…
   Toen hij zei ‘er is hier iemand neergeknald’, dacht ik onmiddellijk als het echt in dit huis is, hoef ik er niet over na te denken. Bad vibes and spirits and so on.
   Dat huis is ook een maatje te groot, maar Beer vindt het best, kan-ie lekker rennen! 😉

 6. mooi huis,doet erg amerikaans aan zoals je vaak in films ziet! Niet verkeerd hoor alleen dat er iemand is neergeknald doet minder leuk aan. verder ok.

  • Het huis op deze Beerfoto is ergens anders, geen idee waar, het doet erg Amerikaans aan idd. ’t Was met een knipoog: zo’n kast van een huis. 🙂 Wat ik bezichtigd heb vandaag is een 3-kamerappartement.

 7. Informeer eerst bij Opsporing Verzocht of de daders gepakt zijn, Marjelle.
  Dat kan je een beetje geruststellen. Meestal komen dat soort gasten terug naar de plaats van delict, omdat ze zich blijkbaar nooit echt zeker van hun zaak voelen. Aan de andere kant heb je nu een sterke kaart in handen om over de huurprijs te onderhandelen. Ik meen dat tijdens het bewind van Ivo v. O. besloten is enkele punten in mindering te brengen voor de bepaling van de maximale huurprijs. Misschien dat de Woonbond je van dienst kan zijn: http://www.woonbond.nl/puntentelling/perjuli2012/

  ps
  Ik hoop vurig dat het een schot in de roos voor je is! 😉

  • Ik heb nog even gegoogled en de daders zijn wel gepakt toen. Bedankt voor je link, maar dat er ooit in dit complex een moord heeft plaatsgevonden maakt niet uit voor de huurprijs, is in dit geval niet onderhandelbaar weet ik. Heb net de knoop doorgehakt – met pijn in m’n hart want het leukste huis tot nu toe – maar er waren een aantal redenen waarom ik toch nee heb moeten zeggen. Dus ik ben weer terug bij af.
   Hoop dat het volgende echt een schot in de roos is!

 8. Wat ik wilde zeggen, is dat in een grote stad (Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen name it) dat soort zaken nu eenmaal gebeuren. In de ene buurt wat vaker dan in de andere. Kan me voorstellen dat het in het duurdere deel van Kralingen niet vaak gebeurt :-).

  • Klopt, things happen, alleen is het niet echt een aanbeveling als je dat hoort over het woonblok waar jij een huis gaat kijken. Neuh, daar is het betrekkelijk rustig wrs. 😉

 9. Je timmert wel aan de weg.Hoop echt voor je dat je snel een huis vindt dat gewoon meteen goed voelt.

  • Ik probeer er alles aan te doen om de impasse te doorbreken en hier weg te komen naar een rustige woonomgeving.
   Wat ik wel positief vind is dat er toch een paar makelaars -ondanks m’n afwijkende financiele en werksituatie- genoeg vertrouwen in me hadden om me een kans te geven. Ik probeer altijd overal lichtpuntjes te blijven zien (zie ook een vorig blog). 😉

 10. Iedereen mag zich makelaar noemen dan krijg je dit soort uitwassen, hoop dat je snel iets vindt!

  • Hij bedoelde het niet slecht, hoor, was alleen erg zwartwit, maar hij had wel hart voor de huizen in z’n beheer merkte ik. Bovendien gaf hij mij ondanks m’n afwijkende situatie wel een kans op een woning i.t.t. de meeste van zijn collega’s en dat waardeer ik. Hoop het ook!

 11. Prachtig met Beer….
  Erg goed om er veel aandacht aan te geven, van je af te schrijven en je blijft zo rustig….ogenschijnlijk….dit móét gaan lukken….mensen wat een toestand!

  • Beer blijft z’n donzige mooie zelf. 🙂 Gezien alles van de afgelopen vier jaar ben ik nog steeds relatief rustig al heeft het wel veel ellende teweeggebracht en geld gekost.
   Ik wil dat het gaat lukken om een ander rustig huisje te vinden, ik heb er alleen wel een beetje hulp van een lieve makelaar bij nodig!

 12. Het lijkt wel of ze niet willen dat je er komt wonen…’er is iemand afgeknald’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.