Het inlevingsvermogen van een garnaal

Toen ik de trap opklom om weer een nieuw peertje in de ganglamp te draaien en even later op weg was naar AH om m’n lichtvoorraad aan te vullen was ik in gedachten al een blog aan het schrijven over m’n laatste dagen. Buren-stampen-nooit-meer-slapen en dat dan op de maat van ‘Hoeren neuken nooit meer werken’. Funny how the mind works. Inmiddels thuis staat er nog geen letter op papier en ben ik niet alleen twee peertjes rijker maar ook een groot knapperig stokbrood waarvan ik meteen, jas nog aan, een flinke hap neem. De afgelopen periode staat in het teken van stress en oververmoeidheid veroorzaakt door aanhoudende geluidsoverlast waardoor m’n slaappatroon danig verstoord is geraakt, m’n lijf weinig weerstand meer heeft en rugklachten veel langer voortduren dan normaal. Ook de herstart van m’n puzzelwerkzaamheden heeft eronder te lijden gehad, de laatste maanden zelfs helemaal stilgelegen.


Inmiddels ben ik een aantal telefoontjes met Havensteder, mails en vele gesprekken met diverse buren verder en is eindelijk duidelijk geworden wie die stampende kwelgeesten zijn. De voordeur van m’n bovenburen grenst namelijk aan een andere galerij waardoor ik heel lang geen idee had wie het waren. Tot deze week. Nadat ik eerst een Turkse familie benaderd had, sprak ik gisteren het enige andere gezin op de tweede etage met jonge kinderen en ook hier laminaat op de vloer. De vrouw hoorde me aan, ze vertrok geen spier, ook niet toen ik vertelde dat bij mij de plafondlampen aan de lopende band kapot gaan en ik inmiddels kook bij een schemerlampje. Ze knikte, zei af en toe ‘oh’ en vertelde toen dat ze regelmatig naar Bonje Met de Buren! keek. ‘Mijn god, ze heeft het inlevingsvermogen van een garnaal’, drong langzaam tot me door.
Marjelleh

Two tongues at one time Mariee Sioux

Foto Witold Riedel

26 Reacties op “Het inlevingsvermogen van een garnaal

 1. Nu je de bron weet kun je misschien iets bereiken met een garnalenvisser als mediator…
  Zonder gekheid het blijft gewoon vrouwenplasser dat die overlast zo lang blijft duren, dat houdt geen mens vol. Hopelijk kun je er nu wel uitkomen met de woningbouw.

  stoont worden wil ook nog wel eens helpen 😉

  • Ik hoop het ook! Moet nog even afwachten wat er gebeurt als de woningbouw bij ze is langs geweest. Maar ik hou m’n hart vast, ben ook steeds vermoeider aan het worden.
   (PS Euh, als je iets kut vindt waarom dat niet gewoon zo noemen? Of maakt WordPress er iets anders van? Ik vind dit woord veel erger eerlijk gezegd.) 🙁

 2. Barre ellende met die olifanten. Ik dacht dat de gemeente Rotterdam zich zo graag op de borst slaat actief op te treden tegen overlast. Niet dus.
  Ook die woningbouwvereniging laat de nodige steken vallen.
  Misschien wordt het tijd om ze aansprakelijk te gaan stellen voor de geleden schade. Of een andere huis voor je, of een vette rekening!

  • Idd ellende dat is het! Tot nu toe kan de gemeente Rotterdam d.w.z. de woningbouw er nog niets aan doen, zij wilden eerst weten wie de overlast gaf voordat ze actie konden ondernemen. Dat het hier zo idioot geregeld is qua bouw dat je bovenburen op een andere galerij zitten en je dus niet weet wie dat zijn maakte het alleen wel veel lastiger om erachter te komen voor mij. M.n. ook omdat de akoestiek hier zo vreemd is dat je ook van buren die verder weg wonen af en toe last hebt, waardoor het soms verwarrend was waar wat vandaan kwam.
   Het heeft me zeker geld gekost, niet alleen qua lampen die steeds kapot gingen, maar ook wat betreft maandenlange rugtherapie door m’n triggerpoint-therapeut die ik zelf moet betalen (straks weer ernaartoe). Mijn therapeut zei dat het herstel ook veel langzamer gaat dan normaal door alle stress, verminderde weerstand en oververmoeidheid.
   Een ander huis zonder bovenburen na 3 1/2 jaar hier wonen, al zou me dat weer veel geld kosten (en het zou m’n 12de verhuizing worden): ik ben inmiddels zo ver dat ik dat ondanks alle kosten en het feit dat ik niet degene ben die voor de overlast zorgt het toe zou juichen om eindelijk weer eens goed en ongestoord te slapen en blij te zijn als je in je eigen huis thuiskomt.

 3. een zus van mij heeft 3 jaar in de geluidsellende gezeten Marjelle. in het holst van de nacht een stereo op vol volume als meneer terug kwam uit de nachtdienst. als het lang genoeg aanhoudt maakt het je helemaal kapot. Uiteindelijk kreeg ze een ander huis toegewezen. Hoop dat je een oplossing kan vinden met de verhuurder want met je buren gaat dat niet lukken

  • Ik herinner me dat verhaal idd, vreselijk midden in de nacht. Ik hoop het ook, ik kreeg een tip vandaag over isolatie, hij had het over een 0 db-plafond. Geen idee of dat afdoende helpt in dit geval… maar ik probeer zoveel mogelijk opties open te houden.

 4. FT, nee… Maar goed, jij je zin. 😉
  Met wat ik wil heeft het niets te maken, het lijkt erop dat je echt niet begrijpt wat voor een vreselijk woord dat is, so be it.

  • Een rode lappen rol past me niet echt, mijn zin hoef ik niet en ik vind kut een rotwoord. Voorlopig onthoud ik me maar van reacties, da’s misschien verstandiger 😉 Nogmaals succes met het oplossen van je overlast probleem.

   • Ik heb geen idee waar je het over hebt met dat eerste, verder zegt niemand dat je het woord kut moet gebruiken, alleen dat je beter het beestje bij de naam kunt noemen als je dat bedoelt of gewoon een ander woord gebruiken ipv zo’n onsmakelijk woord (wat juist veel platter klinkt). Dat was de kern, verder geen probleem, maar als je liever niet meer reageert omdat ik eerlijk zeg dat ik dat woord vreselijk vind dan is dat jouw keuze. 🙂 En bedankt!
    (Mocht je er nog iets over willen zeggen (hoeft niet), dan kan dat beter per mail dan in de reactieruimte.)

 5. Moeilijke situatie. Zolang andere buren niet ook klagen, sta je denk ik niet heel sterk. Dan is het moelijk iets van de woningbouw gedaan te krijgen. Off-topic: Corry Konings is kennelijk ook aan lager wal geraakt, muzikaal gezien.

  • Sommige andere buren hebben ook klachten, maar het is onduidelijk of die ook door mijn bovenburen veroorzaakt worden en met een vaag verhaal kan ik niet naar de woningbouw. Moeilijk of niet, ik ga altijd eerst van het positieve uit tot het tegendeel is bewezen, net als met onschuld. 🙂
   Ik denk niet dat Corrie het met je eens is en eerlijk gezegd vond ik het wel grappig juist dat ze zich niets aantrekt van wat wel of niet ‘hoort’ en het gewoon op haar manier doet, klinkt best nog wel lekker vind ik al is het helemaal mijn muziek niet. 😉

 6. Smaken verschillen wat muziek betreft :-).

 7. Burenoverlast is slopend, ik weet. Belangrijk om medestanders/buren die ook last hebben te vinden en samen iets te ondernemen. Of verhuizen.

  • Heb je daar nu ook last van of was dat in het verleden? Ja, dat heb ik vaker aangekaart maar het wordt lastig hier, omdat buren best wel vaag zijn en van verschillende dingen last lijken te hebben.
   Wat betreft verhuizen, gezien het feit dat ik niet in de woningbouwhokjes pas, o.a. financieel, wordt het heel moeilijk om een ander rustiger huis te krijgen weet ik. Ik had bij deze flat (woningruil) zelfs in eerste instantie een nee te horen gekregen, omdat ik niet voldeed aan hun eisen.

 8. Wat ook goed helpt is doof worden, eigen ervaring! Wij hebben bovenburen die al zo’n acht jaar aan het verbouwen zijn en dan op de vreemdste tijden van de avond en nacht, vooral timmeren en boren schijnt nodig te zijn. En beneden onze slaapkamer is de wasserette die vanaf zeven uur ’s ochtends in gebruik is. Maar ik klaag niet. Ik hoop alleen dat nu we gaan verhuizen naar een rijtjeshuis we minder overlast zullen hebben.

  • Kennelijk is doof worden niet gelukt, want als ik het goed begrijp gaan jullie juist verhuizen vanwege de overlast. 😉 Maar serieus, dat lijkt me idd echt afzien, heb je er iets aan proberen te doen qua praten met de bovenburen of andere dingen? Ik hoop iig dat jullie in een rustigere omgeving terechtkomen.

   • Nee, hoor, we gaan verhuizen om wat groter te wonen. Praten met de overburen hielp enkel tijdelijk, maar op den duur wen je eraan, hij weet niet beter. Het is in ieder geval beter dan die overbuurman die midden in de nacht de liefde bedreef met een uitermate luidruchtige vriendin…

    • Mijn ervaring is dat je niet went aan gestamp, geschreeuw, dagelijks wakker worden gebonkt, etc. Ik heb er al drie jaar last van, heb het nog lang volgehouden maar het laatste jaar is het veel erger geworden en dat is slopend. Zo’n buurman hebben m’n andere buren boven hun hoofd en die doen het ook nog eens heel vaak en lang, vertelden ze. Is vreselijk idd midden in de nacht. Alvast veel plezier in je toekomstige huis.

 9. Hier in België is tegenwoordig veel te doen over onze te grote ecologische voetafdruk en de reden daarvan is vooral dat onze huizen te groot zijn en onze gronden ook.
  Hoera voor onze individuele ruimte bedenk ik dan, want ik zou iemand vermoorden op de duur.

  • Idd heel belangrijk om ruimte te hebben, privacy… en ja, op den duur als je te veel en te lang boven op elkaar gepropt zit m.n. in de grote steden, dan krijgt uiteindelijk ieder mens moordneigingen denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.