‘Ik kan niks voor je doen’, zegt hij

Het zweet staat op m’n voorhoofd terwijl ik met de ene hand m’n mobieltje tegen m’n oor hou en met de andere m’n kaart in de gleuf van de pinautomaat probeer te steken. Ik kom net uit een ovenwarme taxi gerold en heb geen cash bij me. Soms gaat alles wat verkeerd kan gaan ook verkeerd, vandaag is zo’n dag. De ochtend breng ik nog zo zen mogelijk door, ‘mind over matter’ mantra ik terwijl m’n kies gloeiende pijnstootjes produceert. Al anderhalve week loop ik nu met een wortelontsteking rond. ’s Nachts word ik vaak wakker van de pijn en ’s ochtends houden de buren me regelmatig uit m’n slaap. Ik ben het zo zat allemaal. Vandaag zou ik naar een onbekende tandarts in Delft gaan die mij zou verlossen van de pijn, maar het liep anders.

Op station Blaak houdt de trein z’n deuren potdicht, niemand kan er meer in of uit. ‘Er zijn problemen met een reiziger’, zegt een NS-man. Uiteindelijk arriveren we daardoor veel te laat in Delft. Op het perron heerst chaos, het is volstrekt onduidelijk hoe je bij de hoofduitgang moet komen. Rotterdam CS is bijna overzichtelijk vergeleken met deze puinzooi. Een aantal voorbijgangers en extra zweetdruppels later beland ik bij een taxistandplaats. Het plan om te gaan lopen heb ik inmiddels door tijdsdruk opgegeven. Gehaast spring ik in de voorste taxi die vervolgens door Delft racet op zoek naar een pinautomaat. Ondertussen probeer ik de assistente aan de lijn te krijgen om door te geven dat ik later kom, maar ik hoor alleen een irritant muziekje.

Als ik na het pinnen de hevig piepende autogordel weer omgesp laat ik m’n mobieltje op de grond vallen. Hij rolt onder de stoel. ‘Bestemming bereikt’, zegt de TomTom, verhit stap ik de wachtkamer binnen. De kennismaking met de nieuwe tandarts verloopt niet optimaal, het gaat erg onpersoonlijk en snel. Nadat er een overzichtsfoto is gemaakt – ‘oorbellen moeten uit’, ‘weet u zeker dat u niet zwanger bent’ – krijg ik de uitslag te horen. Hij kan helemaal niks voor me doen, ik moet naar de kaakchirurg. Precies het worst case scenario waar ik bang voor was. Omdat er een pinopbouw in het ontstoken kanaal van het brugelement zit kan hij niet bij de wortel komen. De laatste keer dat ik zo’n apexresectie heb gehad herinner ik me als de dag van gister.

Het was een traumatische ervaring, mijn gezicht verborgen onder een wit laken met gapend gat, een vreselijke man die geïrriteerd over me heen gebogen stond en tegen mijn uitdrukkelijke wens in toch de behandeling uitvoerde in plaats van de kies te trekken. De napijn de weken erna was oorverdovend, zelden heb ik zoveel pijn gehad. Een paar dagen na kerst werd het opeens stil, m’n zenuw had het loodje gelegd, twee weken later moest de kies alsnog getrokken worden. Alles voor niks, tegen mijn wil. Maar dat was tóen. Ik hoop en bid – al ben ik niet gelovig, je zou het er bijna van worden – dat het deze keer wel goed afloopt, want anders stort deze brug als een kaartenhuis in elkaar. Over de terugweg heb ik vervolgens tweeëneenhalf uur gedaan, normaal zit je 17 minuten in de trein van Delft naar Blaak, deze keer reden er een hele tijd geen treinen meer en moest ik uiteindelijk via Den Haag en Gouda reizen. Er was iemand voor de trein gesprongen. Hoe wanhopig moet je dan zijn.
Marjelle

Foto Witold Riedel

Je te laisserai des mots Patrick Watson

29 Reacties op “‘Ik kan niks voor je doen’, zegt hij

 1. Ik heb met je te doen.
  Meer is het niet.

 2. Een echte kunstenaar moet lijden maar dat mag niet te lang duren natuurlijk. Je verhaal hierboven noemen we een dag met een “gaatje”. Ervaring is echter de beste leermeester. Je weet nu wat je te doen staat. A. een goede kaakchirurg opzoeken. B. Hem vervolgens wijzen op je eerdere ervaringen. C. Gelijk een kunstgebit nemen want dan ben je van alles af 😉 Daarna ga je een jaartje naar Spanje toe, genieten van de zon, de natuur en de veel aardiger mensen.

 3. Jij krijgt ook echt alle pech op je bord die een mens kan treffen. Voor de rest zelfde reactie als Knutselsmurf.

 4. Wie heeft er tips, goede ervaringen met een kaakchirurg in Rotterdam, Den Haag, Delft, Gouda en omgeving?
  Ik ben op zoek naar iemand die goed is, tijd voor je neemt, je niet als een nummer behandelt of onnodig pijn doet, een echt mens dus.
  Als je tips hebt mail dan naar marjellemailt@gmail.com en alvast bedankt.

 5. Bah, wat een tegenslag, hopelijk vind je een goede kaakchirurg.
  Sterkte!

 6. Nou hier zat je natuurlijk ook al helemaal niet op te wachten! Sterkte er mee. Helaas kan ik je niet helpen met een goede kaakchirurg in die omstreken.
  Je tandarts moet daar toch een suggestie voor kunnen doen?
  P.S. goegel “kaakchirurg Rotterdam” levert nogal wat resultaten op. Er zitten er nog al wat.
  http://forum.viva.nl/forum/list_message/5300815 Ikazia?

  • Bedankt, ook voor je link, Aad. Tandartsen geven veelal standaardsuggesties, dat zegt weinig over kwaliteit en menselijkheid. Ik wil graag weten of patienten goede ervaringen hebben zeker gezien m’n vreselijke ervaring de laatste keer.
   Ik was gisteren ook op Ikazia terechtgekomen via zorgkaartnederland.nl, een van de artsen daar, Bertheux kreeg een heel hoge waardering. Alleen blijkt hij pas 10 sept. te kunnen, weet niet of ik het qua pijn en alles zo lang volhou.
   Kreeg ook nog een tip via Twitter. Ik ga nu het Havenziekenhuis bellen, ligt min of meer op kruipafstand.

 7. Dat kan nooit kwaad, Ko.

 8. Probeer ook het Maasstad-ziekenhuis.010-2911414.Ik ben daar bij de heer Gijt geweest,dat ging goed.

  • Bedankt voor je reactie. Ik had Maasstad al gebeld voor Van Prooijen, hij komt er erg goed van af qua beoordelingen maar gaat op vakantie, Gijt komt er wat minder goed van af op de site. Inmiddels heb ik 6 sept. ook een afspraak bij het Sint Franciscus Gasthuis met Rotzel. Morgen weer Havenzkhs bellen en Ikazia voor Rink, ik wil proberen of het eerder kan dan 6 sept.

   Ik heb sinds vandaag inlogproblemen bij WordPress als ik een reactie op m’n eigen blog wil geven, vandaar die rare avatar. Hebben nog meer mensen daar last van?

 9. Wat is er dan mooier dan alle ellende van je af te bloggen Marjelle 🙂
  Voor jou misére bestaat hier een gezegde .. “De duvel schijt altijd op dezelfde hoop”

 10. Dat malle inloggen, met strubbelingen, ongevraagde naamgeving en gekke avatars heb ik ook regelmatig, bij WordPress.
  Het helpt dan (soms), om opnieuw in te loggen (hoewel ik daar altijd een beetje pissig over word, omdat ikzelf nooit uitgelogd was), en vooral ook het emailadres helemaal goed in te vullen.
  Uit balorigheid deed ik wel eens een fake mailadres, dan kreeg ik prompt mijn goede avatar dus niet!
  Misschien heb je hier wat aan, het blijft vaak zó aanklooien hè… 🙂

  • Bedankt, alleen het rare is dat het m’n eigen WordPress-blog is en ik dus gewoon ingelogd ben. Ik kan de reacties en het blog gewoon bewerken, dus het is een raadsel eigenlijk. Opeens sinds vandaag.

   • Een reden te meer om zelf een hostingpakket te nemen en je eigen WordPressblog te beginnen zoals ik dat doe. Wie daarmee problemen krijgt (ik draai ongeveer 40 wp-sites) kan ik onmiddellijk helpen.

    • Ik heb me daar ooit heel even in verdiept een tijd geleden alweer en toen beloten dat ik het wel prima vind zo, dit werkt voor mij (meestal) goed genoeg.

     • Ja, tot je weblog eruit ligt zoals bij Web-Log.nl gebeurde of de moderators van de gratis weblogs vinden dat je hun voorwaarden schendt en je een ban krijgt. WordPress is de grootste ter wereld. De technische ondersteuning is matig en dat kan ook niet anders bij gratis blogs.

 11. Ja, gek, inderdaad…en als ik met dit soort klachten bij mijn eigen Blogspot terecht wil, krijg ik nooit antwoord (letterlijk, ongelooflijk is dat!).
  Ik was al heel wat geknoei en onverschilligheid gewend van het VKblog destijds, dat scheelt… 😉

 12. Dat is heel vervelend natuurlijk als het echt misgaat, Ko, maar tot nu toe ben ik tevreden over de gratis hosting bij WordPress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.