Met een lik majoneis

Als ik na het shoppen weleens wat ga drinken in het bibliotheekcafé waar de zwartharige serveerster altijd straalt ben ik vlak bij de Binnenrotte, maar nog niet eerder ben ik ook daadwerkelijk de supermarqt ingelopen. De gezond-eten-zaak is ook pas 2½ maand open hoor ik later van een behulpzame medewerker. Meteen als ik naar binnen wandel valt me de rustige sfeer op, ruime paden, eenvoudige betonnen vloer, weinig poespas, mooie producten en vriendelijke gezichten. Anders dan bij Gimsel hangt hier niet die ietwat humorloze kijk-mij-eens-bewust-leven-sfeer maar meer de gemoedelijke variant. Van Ralph Moorman kreeg ik de tip om Ton’s Belze Majoneis te proberen, net iets zuurder dan de Hollandse met een vleugje honing, als gezonder alternatief voor de Calvépot in m’n ijskast.

Na een telefoontje met Ton zelf blijkt dat zijn producten in Rotterdam verkocht worden bij Jumbo en Marqt en zo kom ik dus in deze winkel terecht. De jongen naast me waarmee ik in gesprek ben geraakt zegt: ‘veel van de mensen bij Gimsel zijn zo druk bezig met gezond eten maar toch zien ze er vaak heel gestresst en ongezond uit, af en toe een stukje vlees zou geen gek idee zijn.’ Hij grinnikt. Ik moet opeens denken aan het bord op de broodafdeling dat me een glimlach ontlokte: ‘De enige broodverbeteraar die hier binnenkomt: een bevlogen bakker!’ Nadat ik m’n boodschappen waaronder een kabeljauwfilet heb afgerekend, ter plekke werd een verse moot afgesneden, vertrek ik en neem me voor binnenkort terug te komen als ik meer tijd heb.
Marjelle

Immuniteit 01-11-2012
Op survival in de supermarkt 08-10-2012
Mayo van Ton Volkskrant 21-03-2009

35 Reacties op “Met een lik majoneis

 1. Interessant, dacht eerst aan plat praten….
  Hier in Assen zit Eco-Plaza, heel uitgebreidt….

 2. of uitgebreid
  maar breien is weer terug van
  nooit weggeweest 😉

 3. Hier standaard de Zaanse mayonaise van Van Wijngaarden (die gele tubes met rode dop, bij AH).
  De mayo van Ton zullen ze wel niet (nooit) verkopen hier, lijkt me… 🙂

 4. zelfstandigjournalistantwerpen

  Die twee adresjes moet ik dan maar onthouden voor als ik mij later dit jaar inderdaad weer in R’dam vestig. Goed om te weten dat de Gimsel ook nog altijd bestaat. Daar kwam ik wel regelmatig.

 5. Hoofdingrediënten blijven olie en eieren neem ik aan. Hoe gezond kan je dat maken?

  • Als je precies wilt weten wat er inzit, moet je op ‘Ton’ klikken.
   Ik zeg overigens nergens dat mayonaise gezond is, het gaat hier om een lekkere en gezondere variant, d.w.z. zonder suiker en toevoegingen als E-nummers, kleur- en smaakstoffen, etc.

 6. De kabeljauw is bijna uitgestorven als gevolg van overbevissing. Duurzame varianten bestaan niet (‘op is op’). Laat je niet voor de gek houden door dit soort ecosupers.

  • Net zo min als jij ben ik een kabeljauwexpert, ik ga er wel van uit dat de duurdere vis die ik bij Marqt koop sowieso diervriendelijker is behandeld dan die bij gewone supermarkten bv. Als je graag met ze in discussie wilt over duurzaamheid, dan is hier het tel.nr. van de afdeling Communicatie: 020-5314830

   • Marqt zegt op zijn website dat hij voor wat betreft de aankoop van vis de Viswijzer volgt. Over de herkomst van de vis zwijgt Marqt echter.

    Greenpeace heeft veel kritiek op het MSC-zegel waarop Marqt zich beroept. Het zegel, dat overigens ook door Iglo wordt gebruikt op de vissticks, wordt volgens Greenpeace te gemakkelijk en ongecontroleerd afgegeven. Als de visstand zich na een vangstverbod in een bepaald gebied ook maar een klein beetje heeft hersteld, wordt alweer het blauwe zegel met de ‘V’ afgegeven.

    En dan is er nog het probleem van de non-selectieve, de vernietigende vangstmethoden en dat van de piratenvisserij. Lees hierover bij Greenpeace als je wilt (http://www.greenpeace.nl/campaigns/oceanen-2/bedreigingen/).

    Kabeljauw en duurzaam sluiten elkaar uit, wat Marqt ook beweert.

    • Zoals ik al zei ben ik dus geen kabeljauwexpert en als ik het goed begrijp hebben Greenpeace & Marqt verschillende uitgangspunten qua zegels, voorwaarden, etc., de een (veel) strenger dan de ander. Mss dat ik nog even bel met Marqt en Greenpeace om hun visie te horen (als ik daar nog zin in heb), voorlopig haal ik het woordje duurzaam weg. Wel is het zo – en dat bedoel ik in het algemeen – dat geen enkele organisatie altijd 100% gelijk heeft / onfeilbaar is, dus wat dat betreft of het nu om Greenpeace gaat of een andere organisatie, ook die moet je kritisch blijven bekijken. En bedankt voor de link.

     • Ik wilde niet te belerend doen, sorry. Ben ook geen kabeljauw-expert, maar kan goed google-en. Aan de ene kant hoor je overal dat kabeljauw uitsterft en aan de andere kant is deze in elke viswinkel volop verkrijgbaar, dat roept vragen op. Toen ik nog vis at, was ik dol op kabeljauw. De belangrijkste reden voor mij om geen vis meer te eten (ook geen vlees trouwens) is dat ik niet kan beoordelen onder welke omstandigheden deze werd gevangen.

      Smakelijk en met hartelijke groet,

      Blew

 7. prima dat er een nieuwe zaak bij gekomen is,
  en prettig dat men daar meer rekkelijk is dan bij Gimsel
  maar gezond eten is mij te zeer een godsdienststrijd geworden
  het gevolg is een verzuiling van de middenstand en haar klantenkring
  op basis van wat men rein en onrein vindt

  het enige dat zou moeten tellen is veilig eten en daar schort het qua wetgeving, controle en voorlichting aan

  ps als Ton’s mayo lekkerder is dan die van Calvee dan is dat prettig, maar of het veiliger is voor je gezondheid, dat geen uitgemaakte zaak

  • Ik geloof niet in fanatisme, of dat nu op politiek gebied is of op het gebied van voeding. Altijd blijven relativeren, daar gaat het om. Ik ben zelf een bourgondiër die probeert gezonder te eten (zie ook m’n bloglinks), daarbij spreekt de basisgedachte die zowel Moorman als o.a. Marqt deelt mij aan: ‘eet puur en onbewerkt’, ‘eet zoals de natuur het bedoeld heeft’.

   P.S. Qua mayonaise is het heel simpel, Tons Belze Majoneis bevat geen suiker en toevoegingen. Bovendien waan je je in België als je er een lik van neemt en dat is ook niet verkeerd. 🙂

 8. Bedankt voor je like, Apiedapie.

  • Van zijn Hollandse Majo zit ik nu te genieten!
   Ik wordt er fanatiek van. Gelukkig alleen in de zin van geestdriftig.
   Zijn advies om het op je brood te smeren in plaats van boter lijkt mij wel weer TE fanatiek (heftig).

   Er zitten voor 4 gr suikers in, voor 9,3 gr verzadigd vet en voor 68,9 gram onverzadigde vetten. Ik vraag me af of dat transvetten zijn. De natuur levert ook die transvetten, dus die slogan (eten zoals de natuur het bedoeld heeft) is mij TE ‘religieus’. Het zou mooi zijn als de natuur het goede met ons voor heeft, maar daar geloof ik niks van. We moeten oppassen. Daarom zou ik graag een objectieve veiligheidsaanduiding op alle producten willen hebben.

   • Mooi! Die ken ik nog niet.
    Geestdriftig niks mis mee. 😉 Met stokbrood vond ik het wel lekker vroeger toen ik nog fonduede.

    Geen idee of het transvetten zijn. Niet alles uit de natuur is altijd goed en niet iedereen reageert hetzelfde op dezelfde producten. Zoals met alles moet je ook hier je eigen gevoel en verstand blijven gebruiken idd.

 9. Lukt ook met een staafmixer van een paar tientjes, een Bamix is fijn maar dat hoeft echt niet.

  • Ik heb nog wel zo’n ding ergens liggen, gebruik hem haast nooit. En krijg wel zin om heerlijke zelfgemaakte mayonaise te maken, alleen nog even een recept voor Hollandse opzoeken want van mosterdmayo hou ik niet.

 10. Je hebt idd soms wel wat belerende trekjes, Blew. 😉 Kreeg beetje de indruk dat het woordje duurzaam icm kabeljauw als een rode lap op een stier werkte. Wat ik al eerder zei, te fanatiek is nooit goed en voor een echte discussie moet je altijd eerst beide kanten horen. De medewerker van Marqt die over de kabeljauw gaat was er vandaag niet, het 0800-nummer van Greenpeace had een zeer lange wachttijd, kwam ik niet tussen, maar goed, ik heb m’n best gedaan.
  Afijn, hebben we iig 1 ding gemeen, googlen kan ik ook als de beste. 😉

  • Ja, misschien heb je gelijk (belerend). Ik wil mij niet voor de gek laten houden en ik heb bij een ecosuper als Marqt het gevoel dat ik met oneigenlijke argumenten naar binnen word gelokt. Zij zijn er om geld te verdienen, niet om de wereld te redden, ben ik bang. Dat heeft niets met jou te maken, mijn felheid was niet voor jou bedoeld (maar je was toevallig in de buurt :-)). Geen kabeljauwexpert, maar wel begaan met het lot van het beest. Ik heb er wel eens een blog over gemaakt (iets met ‘kibbeling’ in de titel, het bestaat niet meer, nadeel als je wel eens wat weggooit), dat werd indertijd vrij goed gelezen.

   Groetjes!

   • Ik heb dat gevoel nooit, ik ben er altijd nog zelf bij en ga uit vrije wil al dan niet naar binnen. Nou ben ik ook niet erg beinvloedbaar. In hoeverre we werkelijk over vrije wil beschikken is dan weer een andere discussie die ik hier niet ga voeren. 😉
    Ik geloof niet zo in de wereld redden en al helemaal niet dat dat dan gratis (of voor weinig) zou moeten (waarom?), wel in op je eigen manier binnen je mogelijkheden zoveel mogelijk het ‘goede’ nastreven (al verschillen daar de meningen uiteraard ook weer over). Natuurlijk mogen bedrijven ook als doel hebben geld verdienen / winst maken terwijl ze bezig zijn met bv. diervriendelijkere producten te verkopen (zoals de Groeneweg slager) dan die vreselijke plofkippen en kilkoknallers. Geld verdienen en ‘de wereld redden’ gaan uitstekend samen wat mij betreft, het een sluit het ander niet uit. Die kibbeling kan ik me niet meer herinneren. Groet terug!

 11. Zonder Jumbo in de buurt om de majoneis te kunnen proberen, heb ik vorige week bij AH maar eens besloten, hun ‘Belgische mayonaise’ te proberen. En heb daar ook maar meteen, uit hun vriesvak, een zakje Belgische patatten bij gekocht, wat dikker en grover gesneden dus, dan de Nederlandse variant.
  Het viel me niks tegen, en deed me echt denken aan de lekkere patatten die ik een keer in Gent mocht eten, inclusief die typische Belgische mayonaisesmaak. Zeker anders dan de Hollandse: wat zouter, en zeker ook zuurder.
  Het beviel me best, dus! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.