Op survival in de supermarkt

Geen kleine kinderen wel gebroken nachten, met een buurman die om zes uur opstaat, de rest van de familie die om zeven uur volgt en bovenburen die om acht uur beginnen kun je je lol op. De ene keer gaat dat met meer geschreeuw, gestamp en gesmijt gepaard dan de andere. Echt rustig is het nooit en wennen doet het na bijna vier jaar nog steeds niet. Als vanochtend opeens ook een aantal doffe dreunen klinken boven m’n hoofd dat zich onder het dekbed verstopt heeft – geen idee wat de buurman nu weer aan het uitspoken is – is voor mij de maat vol. Geïrriteerd spring ik op na vijf uur slaap en beantwoord het gebonk met een paar ferme klappen op de deurpost. ‘Shut up’, roep ik er tamelijk moedeloos achteraan. De adrenaline suist door m’n lichaam en van slapen komt niets meer terecht. Over een paar uur al heb ik een afspraak met m’n triggerpointtherapeut in Scheveningen Haven.

Klik op de foto voor groter formaat

Even voor tweeën
loop ik de ruime behandelkamer binnen waar C. op me staat te wachten, hij is niet alleen open-minded en slim maar heeft ook hetzelfde gevoel voor humor als ik. In het kort vertel ik hem hoe de zaken ervoor staan, over het gevecht met de woningbouw en de twee woningaanbiedingen die zeker niet gelijkwaardig zijn aan het pand op de Noordsingel, m’n rug waar ik de afgelopen weken weer meer doorheen zit, de gehechte wond die niet goed geneest na de ingreep van de kaakchirurg; alle stress van de laatste maanden blijft niet zonder gevolgen. ‘Die Ralph Moorman was een goede tip van je’, complimenteer ik hem. ‘Ik heb op ‘m gegoogeld, een van zijn medewerkers gesproken en overweeg zijn boek De hormoonfactor te kopen en een afspraak met hem te maken.’ Hij loopt meteen naar de kast en overhandigt mij een exemplaar. ‘Ik heb het ook, je mag het lenen’, zegt hij.

Een uur later geniet ik van een ovenwarme ciabatta kaas bij De Zoute Zoen met uitzicht op de haven, ondertussen blader ik door het boek. De duidelijke taal en dito opzet spreken me aan, daarnaast bevat het voorbeelden, een aantal tests en recepten. ‘Eet zoals de natuur het bedoeld heeft’, is zijn belangrijkste vuistregel. Na drie koppen thee, inmiddels weet ik dat ik beter rooibosthee kan drinken in plaats van de gewone die theïne bevat, ben ik al pagina 100 genaderd en begin steeds meer vertrouwen te krijgen in zijn aanpak. Ik besluit morgen te bellen voor een afspraak en alvast te beginnen met basale dingen als meer water, andere thee dan Ceylonvarianten, ademhalingsoefeningen, meer groente en minder kaas, iets wat ik erg lastig vind maar al eens eerder heb volgehouden. De kans dat Ralph me kan helpen mijn te trage schildklier weer actief te krijgen zie ik positief in. Tot nu heb ik geweigerd om schildklierhormonen te slikken en ik hoop dat met deze aanpak dat ook in de toekomst niet hoeft.
Marjelle

Vertraagde schildklier; oorzaken en oplossingen Ralph Moorman 09-10-2012

24 Reacties op “Op survival in de supermarkt

 1. Hopelijk helpt het. Zelf sta ik nogal sceptisch tegenover al die gezondheidsgoeroes, maar laat je absoluut niet door mij beïnvloeden in deze :-)!

  • Ralph Moorman is geen ‘gezondheidsgoeroe’, hij heeft Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit gestudeerd en beschikt daarnaast over veel gezond verstand als ik dat boek zo bekijk. En ik laat me zeker niet door jou beinvloeden. 😛

 2. dat je beter minder kaas en meer groente moet eten had ik je ook kunnen vertellen Marjelle 🙂 en ook het drinken van groene thee schijnt niet verkeerd te zijn. Ik heb een aantal jaren erg fanatiek gesport en weet inmiddels wel hoe je door o.a. juiste voeding je sportprestaties kan verbeteren. Specifieke voeding om een trage schildklier op gang te helpen ? …. ik heb er mijn twijfels over maar het zou me niet verbazen als die specifieke voeding een stuk gezonder is dan wat we doorgaans eten. Ik denk dat wanneer het niet baat het ook niet schaad ……… dus proberen maar

  • Dat wist ik natuurlijk ook allang. 😉 Alleen heb je (lees ik) soms een stok achter de deur nodig zoals nu en dan moet het roer heel wat rigoreuzer om dan alleen wat meer groente of minder kaas (sterker nog helemaal geen kaas), maar ook de verste reis begint met een stap.
   Groene thee is niet zo onschuldig volgens mij, daar moet je weer niet teveel van drinken per dag. Dat die voeding een stuk gezonder is is idd zeker, dat een tekort aan schildklierhormoon door specifieke voeding en event. supplementen en andere levensstijl kan worden aangevuld lijkt me op basis van wat ik gelezen heb zeer plausibel.

 3. Dat er bij mijn buren ook periodiek ongelooflijke herrie en urenlang geklos en gestamp vandaan moet komen verbaast mij ook, alhoewel het duidelijk in geen verhouding staat met alle lawaaioverlast die jij moet verduren.
  Knor en ik maken nooit herrie, het komt wel, zoals zovaak, alleen maar van één kant.

  Hopelijk vind je in ieder geval een vorm van voeding die je jezelf weer wat beter laat voelen, het kan idd zeker geen kwaad daar eens gericht in te duiken…

  • Heel vervelend idd, en dan Knor trippelend op z’n fluwelen pootjes daar heeft zeker niemand last van. 🙂

   Precies, op voedingsgebied kan ik een aantal dingen veel beter doen, daar is de afgelopen jaren nogal de klad ingekomen. Ik heb daarvoor een hele tijd supergezond & onbespoten geleefd samen met ex-liefste vriend (dat scheelt ook erg dat je elkaar kunt stimuleren), geen E-nummers, geen kaas, alles biologisch, minder suiker, regelmatig sporten, etc., etc.

 4. De heer Moorman is mij te glad. Geluks- en dieetgoeroes hebben niet mijn sympathie. Een te trage schildklier schijnt eenvoudiger te behandelen te zijn dan een te snelle schildklier.

  Wat me vaak opvalt is dat vrouwen die alleenstaand zijn slecht voor zichzelf koken. Veel gemaksvoer en vooral snel. Als ik in de Super mijn boodschappen voor een week doe is mijn kar volgeladen alsof ik een gezin heb. Bij alleenstaande vrouwen zie ik dan slechts een gevuld boodschappenmandje. Ik heb over de inhoud van die mandjes wel eens een blogje geschreven.

  Gezonder leven begint dus met elke dag gezond koken. Maar wat is gezonde voeding? Leg een aantal boeken naast elkaar en je ziet tegenstrijdige adviezen. Een kennis van mij heeft het heel anders aangepakt. http://www.nooitmeeropdieet.nl/

  Ondanks mijn weerstand tegen de persoon Moorman geeft hij enkele tips waar ik achter kan staan. Dat melk ongezond is weet ik al vanaf mijn geboorte. Ik drink dus nooit melk en heel sporadisch eet ik yoghurt. Eieren en kaas eet ik wel maar gedoseerd. Brood (bruin) zitten wel degelijk goede voedingsstoffen in. En vette vis is inderdaad erg goed. Ook zeekraal is aan te raden. In plaats van thee kun je mineraalwater nemen, bij voorkeur uit glazen flessen. Suiker matigen of laten staan zou ik ook doen.

  Interessanter dan Moorman is Gert Schuitemaker met zijn pleidooi voor vitamine D. Misschien ga ik wel naar zijn lezing in Hilversum toe.

  Alvorens je veel geld aan geluksgoeroes gaat uitgeven beveel ik je een bezoekje aan Henk de Gier in Leidschendam aan. Hij rekent ongeveer 20 euro voor een consult en vertelt je onmiddellijk wat goed voor je is.

  • Jij mag het een goeroe vinden, ik denk daar anders over. Ken je de man persoonlijk trouwens?
   Dat over gezonde voeding heel verschillend gedacht wordt weet ik al heel lang idd, dat maakt het soms iets lastiger, al kan ook hier je gezonde verstand je een heel eind op weg helpen. Melk drink ik dan ook nooit, heb er altijd een afkeer van gehad.
   Je linkje bekijk ik later nog even. Vitamine D slik ik al.
   Wat betreft Henk de Gier, bedoel je dat hij ook op voedingsgebied adviezen kan geven?

   • Ik ken de man niet persoonlijk maar schrijf al vele jaren over geluksgoeroes en ik kan redelijk goed foto’s lezen. Mijn indruk zit er zelden naast. Henk de Gier is iemand met vele kwaliteiten. Hij heeft vele jaren bekende sporters geadviseerd en behandeld. Dus hij zal zeker iets van voeding weten.

 5. Alles wat helpt, is goed. Maar wat helpt? Dat moet je onderzoeken.

  • Idd, je moet altijd onderzoeken wat voor jou kan werken en dat kan heel persoonlijk zijn. Waar de een baat bij vindt, hoeft niet voor de ander te werken.

  • Hallo Johan,
   Ik ben al heel lang op zoek naar een manier om een afspraak te maken met Henk de Gier. Toevallig stuit ik op dit berichtje van jou..
   Zou je me willen helpen met b.v. zijn e-mailadres of telefoonnummer? Bij voorbaat hartelijk dank!

   Ottolien

 6. Bedankt voor je like, Jean Paul Galibert.

 7. Ah, hier nog een cheese-aholic! Maar ik kan mij niet voorstellen dat mijn schildklier traag werkt. Als je wandelen kunt, doe het dan. Succes met je aanpak!

  • Ja, lekker is dat. Van kaas gaat je schildklier ook niet langzamer werken, als het zo simpel was. 😉 Het gaat om de hele (hormoon)balans. Moorman heeft ook ‘Het hormoonbalansdieet’ geschreven, daarin staan veel tips en recepten, wrs ga ik dat boek ook lenen (of kopen). En verder doe ik dit soort dingen altijd op m’n eigen manier, datgene wat mij aanspreekt, waar ik vertrouwen in heb, soms ook gecombineerd met andere dingen, altijd je gezonde verstand blijven gebruiken en op jezelf afgaan. Met kleine stapjes. Ik geloof voor mezelf niet zo in een 180-gradendraai, lichaam en geest moeten wennen aan een (iets) andere levensstijl.

 8. Link gelezen. Ben geen medicus, dus kan er niets over zeggen. Doe ik derhalve ook niet :-). Succes met de therapie!

 9. Succes met je hormoonbalansdieet!

 10. En bedankt voor je like, Atelier c157.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.