To move or not to move?

De woningbouwconsulente belt eind van de ochtend nog om te vragen wat ik besloten heb over het huis met uitzicht en bovenburen maar zonder tuin of balkon. Ik ben opgestaan met lichte maagkrampen maar dat heeft waarschijnlijk meer met de biologische Duitse biefstuk van gisteren te maken die ik niet gewend ben dan met zenuwen. Toch merk ik dat ik steeds onrustiger word naarmate de wijzers van de klok dichter bij de 12 komen. Ik besluit een verkoelende douche te nemen. Net als ik me met een grote roze handdoek aan het afdrogen ben gaat m’n mobieltje. Snel wrijf ik nog even m’n benen droog en schiet in een spijkerbroek en luchtig shirtje. Vijf minuten later vertel ik de consulente dat ik de bovenburen gisteren helaas niet te pakken heb gekregen, maar wel een van hen ’s avonds aan de telefoon heb gehad.

Rotterdam zomert

Ze wonen er met z’n drieën weet ik nu, eentje werkt, de andere twee studeren. ‘Mag ik de sleutel nog één keer meenemen?’ vraag ik, ‘dan hoop ik vanmiddag wel iemand thuis te treffen, want vanavond gaan ze op vakantie.’ ‘Dat moet de makelaar beslissen’, zegt ze, ‘want ik ga zo naar huis en heb heerlijk drie weken vrij.’ Ik pak m’n spullen en loop richting Hofplein, als de makelaar belt ben ik in ieder geval al in de buurt. Vlak voordat ik bij de woningbouw aankom, rinkelt m’n mobieltje en zegt hij dat hij akkoord is. Ik kan de sleutel komen halen, maar moet wel voor half 5 met sleutel, IB 60-verklaring en een antwoord terug zijn. Opgelucht bel ik de bovenbuurvrouw, hoor een heel jonge stem, en vraag of ik even langs mag komen om het geluidsniveau te testen. Dat blijkt geen probleem te zijn, ik ben welkom.

Overbuurman

Een aardig blotevoetenmeisje doet de deur open, we lopen de trap op en boven zie ik eenzelfde indeling als beneden maar dan een stuk groter. De ramen staan open en er staat redelijk harde muziek op. Ik vertel haar in het kort dat ik jarenlang burenoverlast gehad heb, dat dit voor mij ook de enige reden is om te verhuizen en het daarom essentieel is om te weten hoe gehorig deze huizen zijn voordat ik de knoop doorhak. Ze begrijpt het wel en vindt het ook helemaal niet gek om een stukje proef te lopen en te springen op het laminaat terwijl ik beneden luister. Even waan ik me in een komische film, maar dat gevoel heb ik wel vaker. Ik wens haar een fijne vakantie en ijsbeer vervolgens een tijdje rond in het huis. ‘Ja, nee, misschien… ja, nee, misschien.’ Op de terugweg denk ik aan twee mensen die belangrijk voor me zijn, de een dood, de ander veel te lang niet gezien. Zal ik het doen? Een paar minuten later zet ik in sierlijke letters mijn handtekening onder het huurcontract.
Marjelle

Ghosts in my heart Mariee Sioux

30 Reacties op “To move or not to move?

 1. gefeliciteerd. Prettige verhuizing…..

  • Bedankt! Moet nog erg wennen aan het idee, maar dit weekend kan ik toch niets doen of regelen dus wie weet nog een beetje van de zon genieten en verstand op nul. 😉 Dat laatste hoop ik ook, alles is beter dan hoe het de laatste keer ging.

 2. Whaaah dat is spannend!
  Het klinkt goed Marjelle aan alle kanten…..

  Het moest ook een keer lukken….
  Als ik in de buurt woonde……

  Gefeliciteerd!

  Lieve groet Annet

  • Spannend is het zeker, Annet! Ik heb ja gezegd, maar met de nodige twijfels, afijn, only one way to find out and that is ‘just do it’.
   Als je in de buurt woonde wat dan? 😉

 3. Proficiat!
  Veel nieuwe dingen op je pad… geniet ervan ♡

 4. wens je angels in your heart……

 5. Oh, wat goed! Gefeliciteerd!

  • Bedankt, Blew! Hoop dat het de goede beslissing is geweest, wat ook meespeelde om ‘ja’ te zeggen was de overweging dat dit huis wrs een betere woningruiloptie is (m.n. door de ligging) dan m’n huidige etage in Crooswijk.

 6. De eerste indruk van de buurvrouw was goed. Waarom zou je dan ook nee hebben gezegd …

  • Het staat of valt niet met de eerste indruk van de buurvrouw, daar baseer ik niet op of een huis gehorig is of niet. Verder waren er zoals je weet een aantal redenen om nee te zeggen, die heb ik nog uitgebreid in m’n vorige blog beschreven, een van de dingen – en niet de minste – was van een driekamerwoning met balkon naar een tweekamerwoning zonder gaan, etc.

 7. Gefeliciteerd natuurlijk ook!

 8. Een nieuwe kans! Hopelijk geeft het je meer woongenot, alles bij elkaar. Als alleen de slopende geluidsoverlast al tot het verleden zou behoren heb je al veel gewonnen denk ik…
  Succes met de verhuizing, en…sterkte, dat wordt nog flink aanpoten, natuurlijk…!

 9. Hè, mijn hele vorige reactie verdwenen….
  In ieder geval: gefeliciteerd Marjelle, en hopelijk vind je hier meer woongenot, zeker wat betreft die slopende geluidsoverlast.
  Succes en sterkte met de verhuizingsklussen! 🙂

  • Klopt, zie boven. 😉
   Bedankt, Bart! Hoop het ook, het lastige ook met de beslissing was dat het de laatste weken hier rustiger is dan ooit tevoren, dat maakte het extra moeilijk, want waarom zou je dan weggaan om onder een paar studenten te gaan wonen in een kleiner appartement… Maar ik hoop toch dat het een goede beslissing is.
   Met twee linkerhanden wordt dat erg weinig klussen, mss een beetje verven, maar ik weet niet of m’n schouder en therapeut daar blij mee zullen zijn. Ik vraag het hem wel binnenkort. 😉

 10. Gefeliciteerd! Je kunt eindelijk een nieuwe start qua huisvesting maken, en dat kan geweldig snel al.

 11. Gefeliciteerd!!! Ik begrijp dat je test samen met de bovenbuurvrouw goed is uitgevallen en dat dat de doorslag heeft gegeven. Prima.
  Wordt een interessante tijd die er aan gaat komen 😉

  • Dankjewel, Aad! Het was een twijfelgeval eerlijk gezegd, bovendien was de gemeentelijke grasmaaier buiten bezig, dus echt waterdicht was die test niet. Dat ik het mss als ruilobject kan gebruiken (betere locatie dan waar ik nu woon) heeft ook een rol gespeeld in mijn beslissing.

 12. Ik heb je reactie op mijn opmerking op je vorige blog nu nog even gelezen (bij gebrek aan gelegenheid eerder). Het missen van een balkon is inderdaad wel jammer. Alleen al omdat je daar je wasrek kunt zetten. Voor de rest: ik wil mijn situatie absoluut niet met die van jou vergelijken, maar ook ik ben er in woonoppervlakte flink op achteruit gegaan toen ik van de Goudse Rijweg naar Antwerpen verhuisde. Hier in Antwerpen is alles op 55 vierkante meter gepropt. Niet overbodig veel ruimte dus en zolals je weet, slaap ik al meer dan zes jaar in een kamer zonder slaapkamerraam. Het is niet ideaal en het was ook nooit mijn intentie hier zolang te blijven zitten, maar ja: ge kent mijn wederwaardigheden in Antwerpen en een verhuis is voorlopig uitgesteld totdat ik weet of ik mijn Europese reis kan gaan maken volgend jaar en wat ik daarna wil/kan gaan doen. Dus ik zit hier zeker nog wel een maandje of acht. Het is te doen en ik heb de mazzel dat ik op zich goed op een kleine ruimte kan leven.Mijn bureau staat gewoon in de woonkamer met daarop de laptop, de printer en de telefoon. Wat ik maar probeer mee te geven: met een beetje flexibele mentale instelling lukt het je vast wel om het verlies van die ene kamer te compenseren :-).

  • Je wilt jouw situatie absoluut niet met die van mij vergelijken, maar je doet het toch. 😉 Onze situatie is idd onvergelijkbaar, al was het alleen maar omdat jij een baan hebt en ik juist een herstart maak als freelancer en dus de hele dag thuis moet werken, dat heb ik je ook eerder uitgelegd, dat is dus appels met peren vergelijken. Verder spelen er zoals ik ook al eerder zei meer dingen een rol dan alleen die werkkamer en buitenruimte die ik nu kwijt ben, de enige reden om te verhuizen is burenoverlast, hoe dat hier zal gaan blijft afwachten… in die zin neem ik een grote gok door en kleiner en onder een studentenhuis, zoals de bovenbuurvrouw het noemde, te gaan wonen temeer daar het de laatste weken hier rustiger is dan ooit wat de beslissing ook zo moeilijk maakte. Aan mijn flexibele instelling zal het i.i.g. niet liggen, ik denk sowieso niet dat er veel mensen het zolang volgehouden hadden hier zonder een enorme rel te schoppen na bijna vier jaar overlast.

 13. Ik wens je in elk geval veel succes in je nieuwe woning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.