Tussen de dozen…

De afgelopen dagen staan in het teken van afscheid. Afscheid van het huis waarvan ik officieel de huurster ben sinds 31 juli, heel pril nog. Afscheid van de hoop die even opborrelde. Toen ik er vrijdag was voelde het voor het eerst als míjn huis. Op dat moment wist ik nog niet dat m’n blijdschap van korte duur zou zijn. ‘Hé, wat is dat?’ hoorde ik opeens J. buiten roepen. Ze had me net geholpen met spullen van het oude adres naar binnen sjouwen en keek nieuwsgierig door een gat in de schutting naast m’n huis. ‘O, dat is de tuin van-‘, m’n adem stokte, m’n blik viel op het bord voor me waarop in kleurige letters stond: ‘Hier worden binnenkort woningen gebouwd’. Op dat moment zag ik ook het bouwfolie wat nu aan de voorheen kale muur van m’n huis was bevestigd.

‘Gaan ze hier bouwen pal aan m’n slaapkamer?’, ‘hoe lang gaat dat duren?’, ‘ik heb dit huis juist aangeboden gekregen als rustig alternatief voor m’n huidige waarin ik al jaren last heb van burenoverlast’… allerlei gedachten raceten door m’n hoofd. Ik kreeg het gevoel dat ik in een b-film was beland en besloot weer eens m’n verstand op nul te zetten en Google om raad te vragen. Het bord bleek de waarheid te vertellen, het project zou over een aantal maanden beginnen en één jaar duren. Twaalf maanden lang bouwvakkers over de vloer vanaf 7, 8 uur ’s ochtends, dagen vol harde muziek, boren, drillen, schreeuwen, heien. Je huis geen thuis meer. De herstart van freelance werkzaamheden een illusie. Het rustige alternatief een verschrikking.

Op de dag dat de dozen bezorgd worden hang ik aan de lijn met advocaten, medewerkers van de woningbouw, worstel me door ambtelijk jargon heen, termen als dwaling, bedrog, nietigverklaring huurcontract, verkeerde voorstelling van zaken, de verplichting ‘rustig woongenot te verschaffen’ en gevolgschade passeren de revue. In plaats van verhuizen naar een betere woonomgeving moet ik er nu alles aan doen om de verhuizing ongedaan te maken. Het is vandaag 14 augustus, de 27ste staan de verhuizers op de stoep, de 31ste loopt m’n huurcontract hier af.
Maar het zou allemaal goedkomen.
Marjelle

Vanavond werd ik gebeld door de teammanager van de woningbouwcorporatie, inmiddels weet ik dat de verhuurmakelaar wel degelijk op de hoogte was van dit bouwproject toen hij me het huurcontract liet ondertekenen. Ze probeerde mijn verhaal te bagatelliseren en alle kosten waren voor mij kreeg ik te horen.

Foto’s Witold Riedel

Gnossiene No. 1 Erik Satie

16 Reacties op “Tussen de dozen…

 1. Het lijkt wel zó te komen uit een van de verhalen van Kafka, als je niet beter wist…
  Ja, hopelijk kan het tijdig, en helemaal teruggedraaid worden, zonder vervelende nasleep. Maar de teleurstelling blijft, natuurlijk.

  • Klopt, ik kreeg de laatste dagen ook het gevoel dat ik in een stuk van Kafka meespeelde, Bart. Inmiddels heb ik er nog een opmerking bijgezet, het verhaal wordt steeds gekker.
   Ik hoop het ook, maar sowieso de stress en ellende die dat gekost heeft de afgelopen weken, eerst om de verhuizing te regelen, hulp van mensen gekregen, speciaal dingen gekocht, gas en licht verhuisd, verhuizers besteld, noem maar op, etc., en twee weken later met bloed, zweet en tranen (alleen al die ambtelijke brief opstellen heeft me uren gekost, is nu aangetekend op de bus gegaan) proberen om alles weer ongedaan te maken en dat allemaal om weer terug bij af te komen in het huis waar je al veel langer niet meer wilt wonen door overlast. Bizar.

 2. Ik begrijp dat er een oplossing gloort? Fijn! Misschien zou anders de crisis nog iets voor je kunnen betekenen: er wordt in de praktijk, ondanks dat her en der grote borden staan met ‘Hier wordt binnenkort…’ namelijk nog bar weinig ‘echt’ gebouwd.

  • Dan weet je meer dan ik, Blew, van een oplossing is nog geen sprake. Morgen afwachten of ik nog wat op de aangetekende brief hoor, de teammanager zou pas eind van de week contact opnemen. Mss is er al een huurder voor dit huis, dan wordt het helemaal een toestand. Verder ben ik echt niet van plan om in geval van ‘dwaling’ of ‘bedrog’ zoals een derde advocaat zei de verhuiskosten, dubbele huur en diverse andere kosten (ca. 1600 euro totaal) zelf te gaan betalen omdat de makelaar bewust (daar ziet het nu wel heel erg naar uit) een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven.
   Nee, ik heb de projectleider gesproken en er wordt zeker gebouwd.

   • Oh jee, dan heb ik het verkeerd begrepen. Maar het is dus wel duidelijk dat er gerommeld is. Ik wens je wijsheid en sterkte.

    • Het lijkt er wel op dat er bewust essentiele informatie is achtergehouden, ik druk me nog een beetje voorzichtig uit. Wat bij mij is blijven hangen, voordat dit allemaal gebeurde, is dat hij tijdens het gesprek voorafgaand aan het tekenen van het huurcontract het over een ‘hoofdpijndossier’ had. Ik heb me afgevraagd waarom hij dat zo noemde en waarom (ik vroeg ernaar) dit huis wat volgens hem zo makkelijk verhuurbaar was al twee, drie maanden (mss meer, kan zijn dat hij daar ook niet helemaal eerlijk in was) leeg stond. Bedankt, heb ik nodig!

 3. Verhuizers afbellen, lijkt me nog het minst moeilijke. Elektriciteit/gas/het huurcontract zelf/UPC: dat gaat veel ingewikkelder worden, ben ik bang.

  • Het gaat uiteraard ook niet om de verhuizers afbellen, als het zo simpel was zou ik het niet eens noemen. Het gaat erom dat ik nog niet weet (zie boven) of er al een huurder voor dit huis is en ik natuurlijk niet de kans wil lopen dat ik op straat kom te staan. Verder gaat het om de ‘kosten’ van de verhuizers, ik heb een verhuiscontract ondertekend, de termijn om kostenloos te annuleren is al voorbij. Sowieso zijn er nu dus kosten aan verbonden en als het nog een week duurt voor de woningbouw met iets concreets komt moet (vrijwel) het hele bedrag betaald worden.

 4. Oeps, had even niet door dat je er al zo snel voorgoed aan vast zat. Dat is niet prettig inderdaad.

  • Als je kiest voor een verhuizer na offerte(s) dan onderteken je het verhuiscontract. Dat is kut idd, wil dat zeker niet gaan betalen, als ik volledige informatie had gekregen van woningbouw had ik het huurcontract nooit ondertekend.

 5. Informatie inwinnen bij rechtswinkel, ombudsman/vrouw?
  Want je bent gewoon beduvelt door die geit, al de energie die je daar voor moet ophoesten, ik heb met je te doen!

  • Ik heb o.a. informatie ingewonnen bij het Juridisch Loket en GMW advocaten. De Ombudsman is ook wel een idee idd. Morgen even googlen.
   Het is een man, maar het lijkt er veel op dat ik beduveld ben. En bedankt, ik heb me weleens beter gevoeld (understatement of the year).

 6. Dat is inderdaad allemaal goed klote zeg!!

  Als het allemaal niet teruggedraaid kan worden misschien er toch in gaan wonen met een toezegging dat je ruim voordat ze gaan bouwen nu wel een echt goed huis krijgt aangeboden? Voor wat het waard is natuurlijk. Je bent gewoon belazerd..
  Heel veel sterkte..

  • En dat is het!
   Ook daar heb ik idd aan gedacht en dan de tweede maal verhuiskosten uiteraard niet betalen. Maar als je er over nadenkt is het feitelijk ook weer bizar dat ik dan 2 keer in 4 maanden(!) zou moeten verhuizen, ik heb al zoveel ellende meegemaakt de laatste jaren, ben zo moe van alles geworden ook. Maar goed, zelfs dat zou ik serieus overwegen als ik een echt goed huis aangeboden kreeg. En bedankt.

 7. Jee, Marjelle wat akelig voor je. Ik heb erg met je te doen. Wat een rotzak van een makelaar zeg. Ik hoop voor je dat het allemaal goed komt en ik wens je heel veel sterkte, want dat zul je hard nodig hebben.

  • Ja, ik kan er met m’n verstand niet bij dat mensen dit soort dingen echt bewust doen. Ik heb een aantal keer met hem gepraat over burenoverlast, hij begreep het helemaal zei hij en vertelde dat hij vroeger in Crooswijk ook veel last had van zijn bovenburen. Idd en bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.