Wie wordt de nieuwe Cohen?

Na het aftreden van Job Cohen, integere, sympathieke man die in tegenstelling tot veel van z’n soortgenoten niet kwistig met populistische oneliners strooide, maar wellicht niet hard genoeg was om de Haagse poppenkast en het mediacircus het hoofd te bieden, zijn er inmiddels vijf kandidaten in de race voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. Wat mij betreft had Hans Spekman daar als zesde aan toegevoegd mogen worden, al valt er wel iets af te dingen op zijn voorkeur voor morsige truien en te krappe jasjes, hij is een van de weinige politici die oprecht lijkt en er vol voor gaat. Diederik Samsom, Martijn van Dam, Ronald Plasterk, Lutz Jacobi en Nebahat Albayrak, ze willen allemaal Cohen opvolgen, de een nog daadkrachtiger in woorden dan de ander, maar wie is er het meest geschikt?


Daarbij zijn het nu niet de politieke verschillen die me interesseren, sommige kandidaten wat meer links georiënteerd, andere iets liberaler, maar hóe ze op mij overkomen. Wie geloof ik, wie kan m’n aandacht vasthouden, bij wie voel ik me ongemakkelijk en aan wie erger ik me? Wat dat betreft zie ik duidelijke verschillen en dan heb ik het niet over leeftijd wat zeer betrekkelijk is, maar ondermeer over zaken als geloofwaardigheid, passie, debatvaardigheid, humor en kracht. Iemand die mensen uit alle gelederen enthousiast kan maken, niet over zich heen laat lopen, Wilders aankan à la Pechtold, een duidelijk verhaal heeft, PowNews’ Rutger af en toe zelf peentjes laat zweten, niet bang is om knopen door te hakken en geen rigide denker is zou een geschikte kandidaat kunnen zijn. Albayrak valt af omdat ik haar nogal humorloos en star vind overkomen, ik zie in haar ook geen leider.


Plasterk daarentegen vind ik te intellectueel
, C-U-L-T-U-U-R staat er met grote letters op z’n voorhoofd geschreven en als hij Haags gaat praten om te laten zien dat hij slechts uit een eenvoudig milieu komt krijg ik een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Z’n wat krakerige ijle stem heeft hij ook niet mee, bovendien doet ‘ome Ron’ veel te amicaal tegen PowNews, iets wat uiteindelijk tegen hem zal kunnen gaan werken. Jacobi, ook voor mij een onzichtbare kandidaat, het enige wat ik weet is dat ze een Friezin is met een groen hart. Van Dam lijkt me een aardige, slimme man, maar hij mist nog de assertiviteit en power om tegengas te geven zoals onlangs bleek bij Matthijs van Nieuwkerk in DWDD. Degene waarin ik het meest dat gedrevene zie, die zich niet laat ondersneeuwen, met een combinatie van intelligentie, kracht en humor is dan ook… Samsom.
Marjelle

Strange fruit Robert Wyatt

Foto’s Internet

31 Reacties op “Wie wordt de nieuwe Cohen?

 1. == Wie wordt de nieuwe Cohen? == Ze waren toch op zoek naar een niet-Cohen? 😉
  Persoonlijk heb ik geen voorkeur. Mijn stem krijgen ze niet. Zelfs op complimentendag heb ik geen politicus kunnen vinden die daar voor in aanmerking kwam. Toch echt mijn best gedaan!

  • De titel kun je op meer manieren lezen, ‘nieuwe Cohen’ in de zin van nieuwe opvolger, fractievoorzitter en nieuw in de zin van ‘anders’, ‘vernieuw(en)d’. 😉
   Op wie ik stem laat ik in het midden, nou ja, het midden zal het iig niet worden.
   Dat soort dagen hoeven voor mij niet, dus ook van mij geen complimenten vandaag. 😉

 2. Niemand; er kan er maar één de enige echte Cohen zijn (oud of nieuw) en dat is Job.

 3. Albayrak en Plasterk hebben in Balkenende 4 gezeten. Dat geeft hen een voorsprong op de andere kandidaten. Bovendien kan Albayrak Wilders heel goed aan. Ook niet onbelangrijk, want wie het ook wordt: hij/zij zal de volle laag gaan krijgen van Wilders. Samsom lijkt mij ook, wel geschikt. Als ik zou mogen kiezen, zou ik toch Albayrak stemmen. Vrouw, allochtoon, kan Wilders aan. Dan geef je als partij meteen een statement. Maar ja, ik ben geen PvdA-lid en ook niet van plan het te worden.

  • Weet ik, maar vind ik niet per se een voordeel. Het is m.i. niet zozeer een kwestie dat Albayrak Wilders aankan, maar meer dat ze als een soort van robot dingen van zich af laat glijden en haar woorden blijft herhalen, dat is wat anders dan iemand adrem tegenwicht geven. Ook haar optreden bij P&W, hoezeer ik dat ook onaangename mannetjes vind af en toe (en dan met name Pauw), vond ik tekortschieten. Ze had beter kunnen reageren met humor in plaats van in een kramp te schieten, ik mis flexibiliteit, flair en enthousiasme. May the best man or woman win, en niet omdat ze vrouw is en allochtoon.
   Je hoeft geen PvdA-lid te zijn om een mening hierover te hebben, ben ik ook niet. 😉

 4. De super graaister Albayrak is voor de PvdA (= pak van de anderen) de ideale , voor deze moslim club .
  Ze verhoogde illegaal haar salaris met ca 1/4 miljoen euro .
  Dit beloofd nog wat !

  • Denk eerst eens na en doe je huiswerk voordat je dit soort valse aantijgingen loopt te brullen. Het gaat hier ten eerste om Nebahad Albayrak, niet om Nurten, die overigens toch gewoon volgens de regels haar salaris lijkt te hebben gekregen (Haagse gerechtshof). Verder offtopic geschreeuw en valse beschuldigingen worden verwijderd.

 5. Je zoekt een schaap met 5 poten. Dat hebben ze bij de pvda ook niet. Ik gok op Plasterk of Samsom, met een kans voor Albayrak als de sterren gunstig staan. Plasterk kan het beste tegen Wilders op, Samsom heeft het beste verhaal, Albayrak is misschien meer een bestuurder, zoals Cohen.

  • Ik zoek niks, geef mijn mening over de 5 kandidaten en hoezo vijf poten? 😉 Ik vraag me af of Plasterk idd het beste tegen Wilders opkan, je ziet het nu ook al aan hoe hij tegen PowNews doet, veel te amicaal. Ik denk dat als ‘ome Ron’ op een gegeven moment een keer z’n lippen stijf op elkaar houdt bij een precaire kwestie hij nog weleens afgeserveerd zou kunnen worden en daar wellicht geen tegenwicht tegen heeft, dat zou ook met Wilders kunnen gebeuren, al kent hij die natuurlijk veel langer en beter.
   Dat zou kunnen idd, een verschil is wel dat van Albayrak weinig uitgaat en dat vond ik van Cohen zeker niet.

 6. Heb ze nog niet zo gedetermineerd
  maar de naam bevalt: Samsom…maar dat zegt
  niks niemandal…….

  Hij of zij is er al maar waar weten wij
  nog niet…..

  ‘k Ga erg voor oprechtheid, zuiverheid
  eerlijkheid….zo iemand als Roemer….

  Maar ja…..

  Met muziek van Rumer? http://youtu.be/jvYUfwMBCrU

  • Ik vind bv. mensen als Cohen, Spekman wel oprecht overkomen, maar het blijft enigszins subjectief, al is het bij veel politici wel duidelijk dat ze het niet zijn. 😉
   Roemer heb ik toch ook wel enige twijfels bij. Ik moet nu ook denken aan het op mij rigide overkomende salarisafdrachtsysteem.

   Je linkje ga ik zo luisteren.

 7. Zal mij benieuwen wie de nieuwe baas wordt van de
  p – partij
  v – van
  d – de
  a – armoe 🙂

  • Dat we het niet eens waren/zijn over politiek wist ik al en dat is prima. 🙂 Alleen dit wel beetje flauw vind je niet, bovendien slaat het nergens op. 😉

   • Je hebt gelijk 🙂 maar ik heb dan ook een grondige afkeer van leugenachtige politiek, ongeacht of het rechts of links is, al weet ik donders goed dat liegen bij het spelletje hoort

    • Ik ben het met je eens dat, of het nu van links of van rechts komt idd, leugens leugens blijven. Al denk ik dat er ook politici zijn die het in mindere mate doen, maar die zijn meestal geen lang leven beschoren zie bv. Cohen, wat dat betreft ben ik ook benieuwd naar Spekman.

 8. Als dit binnen de fractie het neusje van de zalm is dan vrees ik het ergste 😉

  Heb me gisterenavond mateloos zitten ergeren aan de blikwisseling tussen J.Sap en J.Paradijs bij P&W, L.Jacobi is misschien geen helder licht aan de PvdA hemel en mi. derhalve totaal ongeschikt maar op mij maakte ze als enige wel een ‘echte’ indruk.

  Persoonlijk denk ik dat men voor de volgende verkiezingen qua fractieleider nog maar eens goed moet zoeken binnen de partij gelederen…

  • Ik denk dat Samsom het wel goed zou doen, bovendien moet je ook naar de andere partijleiders kijken. 😉
   Het hautain glimlachen is nogal in bij dat soort praatprogramma’s, ook Femke Halsema deed daar laatst volop aan mee, maar die heb ik ook nooit zien zitten. 😉

   Eerlijk gezegd, viel Lutz Jacobi me mee, en ik had hetzelfde gevoel als jij: ze is i.i.g. echt.
   Mijn voorkeur zou dan wrs Spekman zijn al is hij mss wat te weinig flexibel en weet ik niet of hij flair genoeg heeft, maar hij komt wel oprecht en zeer betrokken over.

   • Op zich heb ik geen moeite met Samson ware het niet dat hij op een gegeven moment meegaat in zijn emoties en de controle lijkt te verliezen maar misschien hoort dat bij de hedendaagse politiek 😉

    Hautain heb ik niet zoveel moeite, het zegt iets over de persoon, nee het waren meewarige blikken en daar kan ik pisnijdig om worden. Gelukkig bleef L.J. onverstoorbaar zichzelf en dat vond ik mooi om te zien.

    Over dhr. Spekman ben ik het wel met je eens, hij zou (als straatvechter) goed tegenwicht kunnen geven aan de populistische prietpraat van een groot deel van de kamer maar ja die heeft zich niet kandidaat gesteld 😉

    Goed weekend!

    • Dat gevoel heb ik nog niet bij Samsom gehad. 😉
     De hautaine blik (minzaam, minachtend, etc.) waar ik het over had is min of meer vergelijkbaar met een meewarige blik, ook daarin zit iets minachtends, zelfgenoegzaams.
     Wie weet, komt dat nog over een tijdje [Spekman]. 😉
     Jij ook!

 9. Ik had me er nog niet erg in verdiept, dus wacht nog maar even met mijn voorkeur voor een kandidaat uit te spreken….
  Iedereen die amicaal en joviaal doet met en tegen die PowNews ratten zit overigens op een behoorlijk fout spoor, in mijn ogen.
  Ik zou persoonlijk zonder aarzelen meteen de deur bij die Castricum in zijn vervelende gezicht gooien als hij ooit op mocht komen dagen, haha, het verbaast me telkens weer hoeveel ruimte ze hem geven.

  • Te amicaal vind ik niet slim, dan loop je ook het risico dat dat tegen je gaat werken op den duur.
   Castricum gewoon te woord staan op het Binnenhof zou ik wel doen, iets anders is idd als hij op je priveadres langskomt. Die Kinneging en Tahir vind ik trouwens heel enge mensen, die het notabene over fatsoen hebben en zelf dreigen met ´dan weet ik je te vinden!´ terwijl vrouwlief bewonderend zit te glimlachen, dan spoor je echt niet…

 10. Ik volg het allemaal vanaf de zijlijn. P&W kijk ik nooit. Sowieso praktisch geen tv. Je waarneming zal zeker en vast kloppen. Dan is Albayrak dus ook niet de gedroomde kandidate.

  • Dat volg ik wel meer idd en kijk regelmatig naar DWDD en P&W bv. Ik vind sowieso van niet, mss is Albayrak een harde werker maar ik mis dus o.a. uitstraling, flexibiliteit en humor.

 11. Haha, ja dat ‘echtpaar Kinneging’ deugt echt niet, nee! 😉
  Ik kende ze helemaal niet, maar vond het ook engerds…en wat een onzin wist die Kinneging te verkopen! 🙂

 12. Ja, het was bijna of je naar een typetje van Koot en Bie zat te kijken… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.