‘Wát ga je doen?’

Beer en ik zitten op de bank, ik op de iets doorgezakte helft, hij aan de andere kant. Ik denk aan het voorstel van m’n docente Frans om deze week ook een woensdagles te volgen, omdat ze m’n niveau te hoog vindt voor de dinsdaggroep. Twee lesavonden achter elkaar vind ik wel erg veel en om nu weer midden in een ons-kent-ons-groep te vallen, is niet echt m’n favoriete bezigheid al loopt het als een rode draad door m’n leven. Die studie bijvoorbeeld waar ik toentertijd midden in het jaar mee begon, de colleges voor diverse vakken waren allang voorbij waardoor ik een programma-op-maat had met overwegend mondelinge tentamens. De eerste medestudenten zag ik pas na een maand of acht, wat niet in alle gevallen een nadeel bleek.

Allerlei gedachten schieten door m’n hoofd. ‘Beer, ik volg die extra Franse les volgende week wel, want ik moet ook nog naar-‘, en ik mompel iets onverstaanbaars.‘Ik wist niet dat je dan weg was’, reageert hij verbaasd.
‘Ja, ik ga speedd…’, zeg ik binnensmonds.
‘Wát ga je doen?’ roept hij verschrikt en laat bijna z’n theebeker uit z’n pootjes vallen.
‘Speeddaten’, antwoord ik met een inmiddels rood hoofd.


Beer begint te lachen
.
‘Ik wil méé’, zegt hij, ‘ik wil weleens zien hoe je dat aanpakt!’ ‘Je houdt toch helemaal niet van prietpraat’, vervolgt hij, ‘wat denk je dat je in drie minuten kunt zeggen of horen wat interessant is?’
‘Het was meer een opwelling nadat iemand erover verteld had’, leg ik hem uit, ‘soms moet je dingen doen die je eng vindt, over drempels heen en het leek me ook leuk als een soort van psychologisch experiment. Even wat anders dan in de kroeg hangen, al doe ik dat bijna nooit. De plannenmaakfase vind ik vaak veel leuker dan de doefase’, ga ik door, ‘deze keer vraag ik me ook af waar ik in godsnaam aan begin, ik vind het doodeng.’

Hij knikt instemmend en zegt peinzend
‘een van de eerste vragen gaat waarschijnlijk over werk, heb je erover nagedacht hoe jij in een halve minuut kunt vertellen dat je geen baan hebt zonder dat die ander gelijk wegsprint? En dan heb je nog precies één minuut om te vertellen wat er dan zo leuk aan je is’, zegt hij met een grote grijns op z’n snuitje.

‘Die paar minuten zijn natuurlijk veel te kort om dat soort dingen aan een wildvreemde uit te leggen die geen context kent’, antwoord ik, ‘bovendien ben ik soms onhandig eerlijk als het mezelf betreft.’
‘Wat is jóuw eerste vraag?’ informeert hij nieuwsgierig.
‘”Wat bezielt je?” ligt op het puntje van m’n tong, maar dat zég ik natuurlijk niet’, stel ik hem meteen gerust.
Misschien neem ik een watertaxi ernaartoe, ik zie me alweer full speed door de haven schuimen. Dat deeltje van de avond is in ieder geval leuk.’
Marjelle

Coldplay

Foto Beer: Witold Riedel

Meer Beer o.a. in:
Beer wil meer!
Ik heb zo’n zin in je!
Turkse buurtflarden

21 Reacties op “‘Wát ga je doen?’

 1. Komt daar een verslagje van? Volgens mij hoef je geen nadruk op speed te leggen, dan race je misschien net langs de mooie dingen die in drie minuten ook zictbaar kunnen worden.

 2. Dat was dus een reactie die me volkomen verbaasde gisteren out of the blue, omdat ik toen nog dit blog aan het schrijven was en een latere publicatiedatum erbij had gezet. 😉 Ik leg er geen nadruk op, is met een knipoog. Al is het 1 seconde mooi, dan zal ik het hopelijk merken. 🙂 Daar zal ik het in een blog zeker nog wel over hebben.

 3. geen baan hebben valt inmiddels een stuk minder op in deze crisis , wel lijkt me het nogal vervelend , hoewel helemaal geen reden om meteen weg te sprinten van iemand.

 4. Ben ik met je eens, Iris, ik zou het andersom ook geen reden vinden, hangt er wel een beetje vanaf hoe iemand ermee omgaat, als hij als een grote bedroefde couch potatoe de hele dag rondhangt en niets wil… maar dat geldt voor alles eigenlijk. Enfin, niet iedereen denkt zo weet ik, dus hopelijk ontmoet ik er een paar die verder denken dan…;) En mét humor en intelligent, nee, de rest slik ik in. 🙂

 5. Kitty Schoenmakers

  Misschien maakt iemand je aan het lachen.

 6. Meestal is het andersom, K, zou weleens leuk zijn voor de afwisseling. 😉

 7. @ marjelle – die beer is echt een man dan waar jij tegen aanhikt ? Ik dacht dat je alleen was en het over jezelf had ?

 8. Beer is lief, donzig en klein, Iris! 😉 Je ziet hem – als je goed kijkt (dat moet voor jou geen probleem zijn ;)) – hierboven op de foto staan. 🙂 Ik heb het idd over mezelf in grote lijnen. Als ik tegen een man aan zou hikken, dan zeg ik op een gegeven moment toch echt wel ‘dág!’ (‘doei’ zeg ik heel soms als ik de pest in heb, maar vind het een lelijk woord).

 9. Waar is die beer ? Herinner me wel een blogger die beer was. Tegen een man moet je ook een beetje kunnen aanhikken volgens mij aangezien je zelf waarschijnlijk ook niet ideaal bent ,afgezien van natuurlijk ‘lovely’, jij dan , maar een man kan dat ook wel zijn volgens mij, soms.

 10. Het is met Beer begonnen op een ander forum, later is zijn inbreng groter geworden. Als je meer wilt weten over hem kun je (of niet ;)) naar m’n beginblogs gaan, daar zie je meer Beer. Ik heb hem ooit ontdekt op een site en was meteen een beetje verliefd op ‘the little fellow’ zoals Witold Riedel (fotograaf en baasje) hem noemt.
  Niet om te muggenziften (waarom niet eigenlijk, ik ben nu eenmaal o.a. ex-corrector / -redacteur ;)) maar wat jij onder ‘tegenaan hikken’ verstaat is wrs (heel) wat anders dan ik eronder versta. Ik ben idd en gelukkig niet ideaal, het zou wel erg saai worden wat het tegelijkertijd al meteen ideaal-af zou maken. Wel weer heel leuk dat je (in)ziet dat ik ‘lovely-lovely’ ben. 😉 Ja, een man kan dat zeker ook zijn. Ik heb relaties gehad met mannen die heel lovely trekjes hadden en ik heb vrij veel vrouwen gekend waar weinig lovely’s aan was te ontdekken (understatement). Sadly enough.

 11. Ha, Beer is er weer! 🙂
  Wel meteen een schok(je) voor hem, geconfronteerd met ‘speeddaten’, geen wonder dat hij zich bijna in zijn thee verslikte…. ;~)
  Lijkt me een hele opgave, in drie minuten je hebben-en-houwen min of meer meteen op tafel…..
  Ben benieuwd!
  En een aai voor Beer, niet te vergeten…. 🙂

 12. Nooit iets inslikken, MArjelle

 13. *Eerst een bedankje van Beer, Bart. 🙂 Beren houden ervan om geknuffeld en geaaid te worden, ze worden niet voor niets zo donzig geboren. Le petit ours, il est mignon (ik moet vanavond weer naar Franse les) en je had z’n verbaasde kraaloogjes moeten zien… drie keer zo groot als normaal. 😉
  Het zal bij een beetje hebben-en-houwen moeten blijven.
  *In het contact met vrienden denk ik ook dat je altijd zoveel mogelijk dingen moet proberen te zeggen, Paco, maar zelfs dan moet je af en toe iets inslikken of tijdelijk althans omdat het niet het goede moment is. In andere contacten komt dat veel vaker voor, omdat mensen domweg niet begrijpen (of het niet willen / kunnen) wat je daarmee bedoelt of dat het te dichtbij komt voor ze en soms te confronterend overkomt al bedoel je het helemaal niet aanvallend, maar vooral vragenstellend om meer te begrijpen hoe iets in elkaar zit. Mensen kunnen vaak maar weinig hebben op dat vlak is mijn ervaring, waarbij ik niet wil zeggen dat ik wel altijd overal tegen kan, hoor, maar als iemand zich op een vriendelijke niet-aanvallende manier naar mij opstelt dan kan ik wel wat hebben. Ik was helemaal niet van plan om zo’n lange reactie te geven, maar het ging vanzelf. 😉
  (En even iets heel anders, ik heb iets stoms gedaan vannacht (beetje voor de grap en om uit te proberen wat er dan zou gebeuren), ik dacht ‘dat maak ik morgen gewoon weer ongedaan’, maar dat ging dus niet. Shit. 🙁 Cryptischer kan ik het niet maken.)

 14. Inslikken of wegslikken Paco
  Mooi blog
  groet

 15. Bedankt, R. Kruzdlo en groet terug. 🙂

 16. Ik weet niet precies wanneer je het speeddaten hebt, Marjelle….Anyway: Good Luck en ben benieuwd hoe dat uitpakt en of het leuk is!
  Groetjes:-)

 17. Deze week, Geroma, ben ook benieuwd!

 18. Spannend hoor. Maar pas op, er zijn zoveel foute mannen. In het AD van zaterdag of maandag stonden de archetiepen Zie: http://www.ad.nl/familie_en_relaties/3274100/Helemaal_klaar_met_rsquon_foute_man.html
  Ik lijk nog het meest op de Narcist.

 19. Zeker spannend, René. Bedankt, ik ga dat artikel zo lezen, nou heb ik radar voor ‘foute mannen’, dus daar ben ik niet bang voor. 🙂 De narcist, hm…. 😉

 20. Ontwapenend!

 21. Zo ben ik helemaal, Blew! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.