The pros and cons of blogging

Met het einde van het Volkskrant-blog in zicht denk ik terug aan de beginperiode toen ik, bloggroentje nog, in 2008 met ‘Door de doornen naar de sterren‘ m’n schreden op het blogplatform zette. Een van de eerste reacties die ik kreeg is me bijgebleven, ‘Welkom in de wondere wereld van de volkskrantblog-software die alleen maar doet wat je wilt als je hem zachtjes streelt met je muis 😉‘, maar ook andere mensen hebben me een welkom gevoel bezorgd. Dat niet alles louter rozengeur en maneschijn was in die wereld van het bloggen werd me al snel duidelijk.Om me heen doemden rechts en links
kampen op waarin heuse vetes werden uitgevochten en menig ad hominem je om de oren vloog. Een eindeloze herhaling van zetten waarbij niemand een duimbreed toegaf. Sowieso hou ik van duidelijkheid, liever Jip en Janneke-taal dan elkaar proberen af te troeven met tu quoque’s en dergelijke. Niet alleen Latijnse benamingen zorgden hier en daar soms voor brallerige onduidelijkheid, ook onderhuidse opmerkingen gevolgd door aanminnig kijkende emoticons brachten menigeen in verwarring.

Bepaalde commentaren herinner ik me nog bijna letterlijk, zoals ‘wat een azijnlucht hangt hier opeens‘. Ik weet de namen zelfs nog. Gek dat juist dít is blijven hangen terwijl er veel ergere dingen waren. Ondertussen blogde ik vrolijk verder, want er waren ook een boel positieve reacties. Bovendien kreeg het schrijven mij steeds meer te pakken, niet alleen was het heel leuk om te doen, ik kon er ook m’n ei in kwijt. In m’n infokolom verwoordde ik het toentertijd als volgt: ‘in dit blog heb ik het over de kleine dingen, alles wat in me opkomt en waar ik over wíl schrijven. Soms samen met Beer, soms alleen. De grote dingen – hoewel die grens niet altijd heel duidelijk is – komen misschien later nog aan bod, maar misschien ook niet’.Een van de dieptepunten was die keer
dat ik midden in de nacht een haatmail kreeg uit onverdachte hoek en letterlijk stond te trillen op m’n benen. Ook de overtreffende trap van kinderachtig heb ik hier meegemaakt, variërend van scheldkanonnades omdat ik niet op iemands blog had gereageerd tot het verkrachten van tekst. Ik was vooral verbaasd over de kleinzieligheid en benepenheid van een aantal bloggers, die dingen deden waar een kleuter zich zelfs kapot voor zou schamen. Maar nog steeds blogde ik onvermoeibaar door, ik kreeg genoeg aanmoediging en ontmoette af en toe een blogger in het wild.

Ook hiervoor gold dat er mooie en minder mooie ontmoetingen bij waren. Sommige mensen presenteren zich op virtueel papier nu eenmaal een stuk warmer en geïnteresseerder dan bij een kop thee heb ik ervaren. Toch heb ik ook daarvan geleerd, al laat m’n gewone intuïtie me zelden in de steek, dat geldt niet voor m’n virtuele intuïtie, na veel vallen en opstaan ben ik mijn blogmensbeeld dan ook steeds meer gaan bijstellen. Inmiddels schrik ik weliswaar minder hard van steken onder water en ronduite leugens, een olifantenhuid zal ik nooit krijgen.De steun die ik van een aantal mensen in de verhuisperiode heb gekregen is belangrijk voor me geweest. Ik kon elke druppel support gebruiken aangezien ik in een bijzonder roerige fase zat. Toen een week na m’n verhuizing ook nog eens m’n liefste vriend-ooit van de ene dag op de andere uit m’n leven wandelde na ruim twintig jaar lief en leed was dat de druppel. Daar zat ik opeens in m’n eentje in een relatief vreemde grootstad tussen halfuitgepakte dozen vol herinneringen zonder internetverbinding of telefoon. Schrijven was een van de manieren om te overleven in die tijd.

In januari 2009 begon ik genoeg te krijgen van het hele aan- en afbevelingencircus en de vriendjespolitiek en heb ik na ampele overwegingen m’n blog verwijderd, met één druk op de knop losten m’n bijdragen zich in het niets op. Toch begon het blogvirus na een aantal maanden alweer op te spelen. Eind maart ben ik teruggekomen met de toepasselijke blogtitel ‘Het nieuwe komt achter de punt’ en het voornemen me minder druk te maken om azijnpissers en overig virtueel gekrakeel. Ik had er meteen weer plezier in en het was fijn om een aantal mensen terug te zien.

Het bloggen heeft me ook op een aantal andere gebieden gestimuleerd. Geïnspireerd door diverse fotoblogs ben ik anderhalf jaar geleden begonnen met fotograferen. Sindsdien gaan m’n Kodak-camera en ik regelmatig samen op pad. Door het fotograferen ben ik meer door de ogen van een toerist naar Rotterdam gaan kijken en heb ik ontdekt hoeveel moois mijn stad te bieden heeft. Het heeft m’n interesse voor de natuur doen opbloeien, voor het eerst slenterde ik door botanische tuinen en genoot van kinderboerderijdieren. Het gras is lang niet altijd groener aan de overkant wat ondermeer sprookjesachtig verbeeld wordt door de Muizenpolder, maar vlak ook Het Park en de schitterende Kralingse plas niet uit.

De combinatie van bloggen, fotograferen en muziek heeft uiteindelijk tot het ontstaan van een aantal series geleid. ‘Bloggers in beelden‘ was de eerste, vervolgens zagen ‘Dierenmix‘, ‘Filmblik‘ en ‘Live‘-bands het licht. De meest recente serie ‘Beeld van een blogger‘ heeft onlangs haar eigen webstek ‘Beelden van…‘ gekregen, daarin ben ik op zoek gegaan naar de mens achter de avatar en ontmoet(te) ik een blogger in zijn of haar stad. Op het moment dat ik bezig was met nieuwe ideeën voor deze reeks viel de brief van Remarque plots in m’n mailbox. Mijn blogtoekomst is nog onzeker, hopelijk heb ik binnenkort weer genoeg energie om me in het doolhof van mogelijkheden te gaan verdiepen.
Marjelle

Sleep Poets of the Fall


Foto ‘Beer’ Witold Riedel

Naar The pros and cons of hitchhiking Roger Waters

34 Reacties op “The pros and cons of blogging

 1. Ik zit nu een tijdje op http://onderwijszaken.wordpress.com/ en hoewel het aantal pageviews per week minder is als hier per dag, bevalt het mij tot nu toe wel. Wel moet ik alles weer opbouwen. En dat is een klus, waar ik niet altijd tijd voor heb.

 2. Ik ben daar na die brief toen nog gaan kijken en heb even snel een testblog aangemaakt, Edu, maar algauw zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik heb er ook een hekel aan om dingen te moeten doen / uitzoeken op een gebied waarvan ik weet dat ik er niet goed in ben. 😉 Maar hopelijk krijg ik snel weer energie om binnenkort een poging te wagen.

 3. Antoinette Duijsters

  Waar een wil is…….
  Het is mij ook gelukt en ik ben een digibeet.

 4. zelfstandig_journalist

  Ik heb je eerste blogperiode hier gemist. Ben wel blij dat ik je uiteindelijk heb kunnen volgen, want je blogs waren altijd zeer lezenswaardig. Zelf zit ik alweer bijna vier weken op blogspot. Ook ik ben een digibeet, maar met de juiste (lees: makkelijk bruikbare) software weet ik altijd wel iets moois te creëren. En blogspot werkt echt makkelijk. Laat bijtijds weten waar je eventueel iets gaat doen!

 5. Dat geloof ik onmiddellijk, Antoinette, maar het heeft in mijn geval veel te maken met weinig energie in deze periode (door een aantal dingen) en dan kan ik het m.n. voor dit soort ‘hebeenhekelaandingen’ nauwelijks opbrengen momenteel. Verder weet ik nog niet wat voor mij de beste blogplek is en dat animeert ook niet om me alvast op WordPress of Blogger te storten in een poging het te doorgronden. 😉

 6. Onze reacties kruisten, ZJ. Bedankt voor het compliment i.g.g. 😉 Ben ook benieuwd naar Blogspot (Blogger), ik zag dat je mensen kon volgen, dat vind ik wel een handige optie, verder heb ik daar ook even zitten te prutsen en ben toen gauw weer vertrokken. :0) Ik laat het je weten zogauw ik een plekje heb gevonden.

 7. Marjelle reactie is verdwenen. Schrijf ik hem nog eens.
  Van je beer blogs heb ik indertijd genoten. Je bloggerportretten vind ik vaak heel goed.
  Ook ik schreef in die tijd om te overleven. Veel anders deed ik niet.
  Nu streelt het mijn ego als ik vanmiddag een paar keer de resultaten van een onderzoekje
  van me van het podium komen. Maar ik weet dat het daar niet bij kan blijven en ik verder
  moet. Ik geloof dat ik die kracht ook wel weer heb.
  Ik gun jou ook een mooi verder (blog) leven.

 8. zelfstandig_journalist

  Je kunt inderdaad mensen volgen op blogspot. By the way: als je je bij OBA aanmeldt (of op Facebook) kun je sowieso al een pak VK-bloggers terugvinden. Mail me dan wel op het e-mailadres dat op http://zelfstandigjournalistantwerpen.blogspot.com staat vermeld. Mijn bij de VK bekende e-mailadres verdwijnt ook binnenkort (het een heeft niets met het ander te maken. Het heeft een economische en praktische reden).

 9. *Jammer dat je reactie verdwenen is, Martin, een mens blijft af en toe typen… 😉
  Bedankt, ik herinner me nog dat je toentertijd erg lovend was over m’n blog, later zijn we elkaar veel minder gaan lezen. Goed om te horen dat je je nu weer sterk genoeg voelt om verder te gaan en ik wens je daarbij veel succes!
  *Facebook zegt me niets eigenlijk en OBA weet ik nog niet of ik dat doe, ZJ, maar jou zal ik i.i.g. op het juiste adres mailen. 😉

 10. Over facebook is niet iederen enthousiast. Maar doordat een meisje van de toneelclub me overhaalde, maakte ik een account aan.
  Vanmiddag kon ik haar vertellen dat het geleid heeft tot heel veel contacten met medebloggers.

 11. Als mensen in je Facebook staan, Henk, dan heb je toch nog geen rechtstreekse link naar hun blogs of wel? Het klinkt een beetje als een soort Hyves. 😉

 12. zelfstandig_journalist

  Er is een groep op Facebook aangemaakt voor VK-bloggers! Je zult mij in elk geval altijd terug kunnen vinden. Ik ben op zoveel plekken aanwezig op internet :-).

 13. Facebook is heel anders dan Hyves (ook ik meende eerst dat het min of meer hetzelfde was).
  Je kan rechtstreeks linken, neem maar eens kijkje op: http://www.facebook.com/#!/home.php?sk=group_145824058806471&ap=1
  En je kan dan voorlopig door met Marjelle interviewt….. (Heel Facebook!!!!! 😉 )
  WordPress is even wennen, maar je kan veel meer dan hier. Een niet onbelangrijk detail is dat de foto’s veel beter worden weergegeven (ook al neem je ze over uit Photobucket oid).

 14. *Ik kan dus niet om je heen, ZJ. 😉
  *Bedankt voor je link, Grutte! Ik ga straks eens kijken.
  Haha, heel Facebook, ik word al moe als ik eraan denk.
  Dat las ik idd van die foto’s, zeker niet onbelangrijk, alleen qua instellingen en lay-out e.d. was het onduidelijk (vond ik), en toen ik ook nog niet eens dat welkombericht wegkreeg had ik het helemaal gehad ermee. Maar ik zat ook in de eigenlijkgeenpufvlugvlug-mode. 😉

 15. Ach, een ‘tour’ is zo geregeld….

 16. Dank Marjelle, voor je mooie interview een dik half jaar geleden. Er is daarna veel met me gebeurd en we hebben elkaar een beetje uit het oog verloren. Maar je bloggeschiedenis bevat veel herkenbaars, ik moet weer gniffelen om de leuke roddels die we toen gedeeld hebben. Enfin, deze herinneringen neemt ons niemand meer af, tot ziens, waar dan ook!

 17. Je moet even uit de eigenlijkgeenpufvlugvlug-mode ;-). Hier kan niet veel, maar ‘iedereen’ is er, bij WP zijn de technische mogelijkheden veel uitgebreider, maar je moet zelf zorgen dat iedereen je kan vinden. Zo’n beetje alsof je uit je gezellige wijkje naar een nieuwbouwwijk verhuist. Ik vind het ook niks, maar we moeten wel, want hier schijnt het te worden afgebroken. Sterkte!

 18. Het werd, na eerst eens even bezinnen op hoe (en of) ik verder wilde, voor mij een korte en wat tegenvallende poging bij BlogInBlik, waar ik niet veel in zie, verder.
  Verleden week besloot ik, na wat vergelijken en nadenken, tot het inrichten van een nieuw Ogen en oren tekort blog bij Blogspot (Blogger), dat ik veel gebruikersvriendelijker vind dan WordPress.
  Inmiddels is het al een beetje ingericht, en het bevalt me goed… 🙂
  Hier zal ik te volgen zijn, na de sluiting van het VKBlog: http://ogenenorentekort.blogspot.com/
  Groetjes, Bart

 19. *Is weer eens wat anders dan een ‘tour de la maison’, Grutte. 😉
  *Graag gedaan, Wattman, en dat op de warmste dag van het jaar ook nog! Wel heerlijk was die ijs- en ijskoude cola toen in een achterafstraatje in de luwte. Klopt, we zijn elkaar uit het oog verloren. Ik herinner me nog wel dat we onze mening over een aantal mensen gegeven hebben, maar roddels zou ik het niet willen noemen. Ben niet bang om iemand recht in z’n gezicht te zeggen wat ik van hem/haar vind mocht daar behoefte aan of aanleiding toe bestaan. 😉 En… au revoir!
  *Dat (eerste) zeg ik ook tegen mezelf, maar tot nu toe helpt het niet, Blew. Bedankt (voor het laatste, ik zet het er maar even bij ;)), nog steeds denk ik dat het ergens ook juist wel weer goed is om (deels) opnieuw te beginnen, al staat m’n hoofd er momenteel niet naar, toch is het wel weer tijd voor nieuwe impulsen en mensen naast degenen die je zelf hebt uitgekozen om te blijven volgen.
  *Dat idee had ik ook toen ik een paar weken geleden hapsnap Blogger en WordPress vergeleek, Bart.
  Bevalt het Knorretje ook een beetje? 🙂 Bedankt voor je link, als ik t.z.t. ergens op het wereldwijde web weer opduik, dan kom ik even langs!

 20. Veel mooie foto’s herinner ik me vooral. En natuurlijk een kleine miscommunicatie. Ben benieuwd waar we je gaan treffen straks.

 21. Heel kort heb ik hier maar vertoeft om eigenlijk om de redenen die jij aangeeft. Wanneer je ergens heel kort zit is die beslissing makkelijker. In die korte tijd heb ik erg van je blogs genoten en ik hoop oprecht dat je op een ander plekje verder gaat.
  Gaat het weer iets beter met je gezondheid?
  Ik hoop van wel!
  Succes met je beslissing en het opladen van de accu.
  Met een vriendelijke groet.

 22. Mooi overzicht, maakt duidelijk wat het bloggen individueel kan betekenen. Veel plezier elders, ga daar maar vanuit. Het beste en duurzaamste plezier is het plezier dat je zelf maakt.

 23. dag Marjelle,
  onze wegen hebben zich zelden gekruist, maar heb met veel interesse en genoegen dit mooie verslag gelezen; leuk, wat je met de ‘linkjes’ hebt gedaan (dacht eerst, dat ze niet goed linkten 😉
  groet,
  hippo

 24. Prachtig blog van je Marjelle. Vanaf je begin hier heb ik mogen meemaken. Herken dan ook alles wat je schrijft. Via je blogs.
  Veel wijsheid gewenst in je keuze door te bloggen. Tja, weer een verhuizing, een virtuele dan deze keer.
  Maar er zijn al verhuisbedrijven spontaan opgericht. Knutselsmurf pakt alles voor je in. Opmaak, inclusief reacties en verhuist het zo naar je huis. Moet dan wel een wordpress huis zijn.
  Verder: overal is wel wat.
  Mijn nieuwe huis (nu nog tweede, maar als dit huis hier wordt gesloopt dan ga ik daar naartoe:http://aadverbaast.wordpress.com/
  Wijntje en broodje altijd klaar natuurlijk 😉

 25. Toch met enige droefheid gelezen.Was hier altijd graag.

 26. Marjelle (en anderen)
  Er zijn programma’s waarmee je je blog zonder veel kennis vorm kan geven. Bijvoorbeeld Artisteer (vind je op http://www.artisteer.com). De vormgeving en inrichting van je blog gaat dan op een wijze alsof je een Word 2007 document aan het vormgeven bent. Het bovengenoemde programma ondersteunt WordPress, Joomla, Blogger, etc. Verstandig is om eerst even te kijken of de standaard layouts van WordPress, Blogger, etc. al voldoen aan je wensen voordat je over gaat tot aanschaf van zo’n hulpprogramma.
  Er is t.a.v. het succesvol gebruik van zo’n hulpprogramma echter één restrictie: een mooie vormgeving is voornamelijk een kwestie van talent en in veel mindere mate een kwestie van techniek. Wie een matig kleurgevoel heeft en qua vlakverdeling ook niet tot de sterkeren behoort, kan maar beter kiezen voor een vrij eenvoudige opmaak. De standaard layouts van Blogger en WordPress voldoen dan uitstekend. Laat in dat geval programma’s zoals Artisteer links liggen: weggegooid geld.

 27. *Dank, Zich van Verre. Ik herinner me vaag iets, was idd een beetje miscommunicatie. Ik ook. 😉
  *Leuk om te horen, Beukmans. Als ik een plekje gevonden heb voor 1 maart, dan zet ik dat zeker nog in een van de volgende blogs.
  *Dit was een beetje het voor mezelf op een rijtje zetten, Zelf Reflectie, een soort van tussentijdse ‘evaluatie’. 😉
  Ik ga uit van het positieve tot het tegendeel bewezen is (als variant op ‘onschuld…’).
  *Hippo, leuk dat je dan toch nog even langskomt. Dat met die linkjes doe ik al veel langer, het zijn mijn ‘gedachtenwolkjes’. 🙂

 28. *Mooi verwoord, Aad. Hm, Knutselsmurf pakt alles voor me in en verhuist me ook nog, is weer eens wat anders dan die laatste verhuizing irl. 😉 Even serieus, klinkt goed, want ik heb ook nog geen enkel blog opgeslagen van m’n twee accounts.
  Als ik in de verhuisblokken sta of erna, dan kom ik bij jou even een wijntje drinken!
  *Dan mag je weer helemaal opkikkeren, Paco, want ik ben nog niet weg. 😉
  *Dag_bloem, bedankt voor je informatie en link! Wrs begin ik eerst op een site als Blogger of WordPress en worstel ik me met vallen en opstaan door alle technische aanwijzingen heen, met als gevolg een mss simpeler en onpersoonlijker lay-out dan ik zou willen, maar je moet ergens beginnen. 😉
  N.a.v. een aantal reacties: voor alle duidelijkheid, dit is een blog waarin ik de ‘pros and cons’ op een rij heb gezet, het is niet (bedoeld als) een laatste blog of afscheid, ik blijf gewoon doorgaan tot 1 maart, alleen minder vaak wrs, maar dat heeft met andere dingen te maken.

 29. jij en je blogs zijn kanjers, Marjelle
  en het blog over mij vind ik natuurlijk
  nog steeds het beste blog op deze site…/-;{]
  mocht je me nog eens willen opzoeken
  ik heb voorlopig een stek bij OBA, via blogspot
  werk nog aan een eigen domein enz.
  tot ziens
  marius

 30. @Marjelle
  WordPress is nog steeds een beetje wennen, maar ik begin mij er langzaam thuis te voelen. En het is inderdaad alles weer opnieuw uitvogelen, maar uiteindelijk viel het mij mee!

 31. Marjelle, waar je ook heen gaat, ik blijf je volgen. Eh, virtueel dan 🙂 Zelf ben ik er inmiddels denk ik uit. Ik ga met mijn oude blogs naar http://apiedapie.wordpress.com (met dank aan knutselsmurf), daar ga ik ook nieuwe stukjes schrijven. Dat wordt dus mijn thuisbasis. Voor reacties en vertier blijf ik op http://www.drasties.com/?cat=66, en wacht af wat het vernieuwde drasties wordt, daar wordt een speciaal bloggershoekje ingericht heb ik begrepen. Spannend, want ze hebben heel veel lezers en grappige tegendraadse reageerders. Verder houd ik contact met vkbloggers via OBA. Mijn blogspotblogje (te blauw) en Blog in Blik hoekje laat ik vermoedelijk langzaamaan uitdoven. Triest, maar leven is kiezen. En de toekomst wordt goed. Tot gauw!

 32. *Wat een leuke reactie, Marius! Doet me goed om te lezen, ook tegen jou zeg ik tot ziens!
  *Gelukkig, Edu. Nu ik nog wie weet, al lijkt Blogger me meer Marjelleproof.
  *Dat klinkt goed, Apie… oke, virtueel dan. 🙂 Ben ook benieuwd naar het vernieuwde Drasties en dan weet ik nu waar jij zoal uithangt. 😉 See you soon!
  Btw, wie is dag_bloem, hij(?) komt me enigszins bekend voor. 😉

 33. Het is bijna niet te doen;
  van iedereen afscheid nemen, maar jou wil ik graag melden dat ik de serie:
  Beelden van,grote klasse vond.
  Het ga je goed, net als Beer;-)

 34. Vind ik fijn om te horen, Laila, ik hoop er elders (mss in een iets andere vorm) mee door te gaan.
  Ook jou wens ik het beste.
  Beer schudt even met z’n donzige hoofd (is Beers voor ‘bedankt’). 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.