Wat een klier!

Vanmiddag moet ik voor een tweede scan naar Delft, ik ben benieuwd wat er deze keer uitkomt, m’n nek en schouders laten steeds vaker merken dat ze niet zo gediend zijn van de behandelingen. Het kan soms raar lopen, het ene moment race je nog door Rotterdam en probeer je op alle fronten een nieuw leven op te bouwen na verhuizing, verlies van relatie, werk en liefste vriend ooit. Als daar na een tijd een beetje ’n stijgende lijn in lijkt te zitten, val je doodleuk een paar keer van je fiets, pats-boem midden op straat. Voordat je het weet kom je vervolgens weer in een spiraal terecht waarbij je onder andere je arm niet meer goed kunt bewegen en er op de foto niets te zien is. Vervolgens word je maandenlang van het kastje naar de muur gestuurd door fysiotherapeut, osteopaat en ten slotte beland je bij de chiropractor.

‘Terwijl het met je arm beter gaat beginnen andere onderdelen te protesteren, ondertussen hoop je wel dat alle rekeningen vergoed worden, want inmiddels ben je zestien behandelingen verder ad 50,00 euro per keer. Je probeert je daar niet druk over te maken, want je portie stress krijg je door een aantal andere factoren al genoeg binnen en je worstelt vrolijk door als daarbovenop de vermoeidheid toeslaat, je stemproblemen verergeren en last but not least je longen bij het minste of geringste tegensputteren. Soms heb je het zo koud ondanks 21 graden, warme trui en vest dat je zin hebt om onder een dekbed weg te kruipen op de bank’. De afgelopen maanden probeert m’n lichaam dus uit alle macht duidelijk te maken dat het niet goed gaat, ben ik soms te moe om daar aandacht aan te schenken, de huisarts te ongeïnteresseerd, de mensen om me heen vooral met zichzelf bezig op een enkeling na.

Na een aantal bloedonderzoeken blijkt dat m’n schildklier steeds slechter functioneert, een groot deel van m’n klachten hangt daarmee samen, van zware vermoeidheid tot slikproblemen aan toe. De geijkte doktersremedie is zwaaien met een potje schildklierhormoon. Je moet het alleen je levenlang slikken en in bepaalde gevallen helpt het niet of weinig, maar dat vertellen ze er niet bij. Ik wil geen levothyroxine, ik wil op een natuurlijke manier m’n schildklier weer in balans krijgen. Na een aantal uur googlen begint het me te duizelen, wat is de beste aanpak, wie de beste therapeut… De een zweert bij acupunctuur, de ander zegt kelp en de volgende weer wat anders. Ik wil iemand met verstand, liefst van zaken, die echt wil dat ik beter word. ‘Je bent toe aan een verwenvakantie’, zei R. laatst, ik knikte. Maar ik zie ertegen op om dat zelf te regelen en ook daadwerkelijk te gaan, dacht ik erachteraan.
Marjelle

To be by your side Nick Cave

Foto’s Witold Riedel

Schildklierinfo: serieuze tips zijn meer dan welkom!

25 Reacties op “Wat een klier!

 1. Wat een sorus. Op een niet goed functionerende schildklier zit je natuurlijk ook niet te wachten. Ik kan je op dat gebied geen advies geven helaas. Geen ervaringsdeskundige.
  Als ik het woord chiropracter lees wel: wegwezen daar. Fysiotherapeuten ook (in het algemeen). Ik zweer bij de maneel therapeuten. Zeker met dit soort klachten die je beschrijft. Toppers!

 2. Oh ja (nog vergeten): wat is je twitteradres? Ik ga je volgen natuurlijk!

  • Jou was ik al aan het volgen tot in Qatar aan toe. 😉
   ’n Snor had-ie toen niet, z’n naam is Claudi van Doorn uit m’n hoofd gezegd en nu moet ik weg, nog even boodschappen doen.

 3. Wat een ellende. Je krijgt ook alles tegelijkertijd op je dak. Schildklier, daar heb ik ook geen verstand van. Natuurlijk wens ik je alle sterkte en een herstel van alle kwalen toe.

  • Het is mij nou ook teveel idd, temeer omdat de symptomen de laatste maanden steeds erger geworden zijn en ik me na de laatste uitslag toch wel ongerust begin te maken nu, hoe ik, dit verder moet… En bedankt!

 4. Ook voor mij onbekend terrein, schildklierproblemen, dus kan ik geen goede raad geven…
  Beterschap wensen kan ik gelukkig wel, dus doe ik dat maar, van harte! 🙂

 5. We kunnen hier niet meer doen dan duimen voor je.

 6. Hoe het ook zij, hou je taai !!
  grH

 7. Zo, je lichaam geeft duidelijk aan dat je eens aan jezelf moet denken! Wel eens nagedacht over alternatief, homeopaat, natuurgeneeskundige, Bachtherapeut, ik weet niet wat ze kunnen doen maar ze kijken wel naar het geheel van lichaam en geest. Sterkte en beterschap!

  • Klopt, Beeldspreker. Met homeopathie, fytotherapie, etc., heb ik sowieso tot nu toe vrij veel ervaring, dus het is zeker iets waar ik serieus over nadenk. Acupunctuur is een optie. Jammer genoeg werkt m’n vorige homeopaat niet of nauwelijks meer, in hem had ik veel vertrouwen. Het geheel van lichaam en geest dat is waar ik ook van uitga en wat helaas in de reguliere medische wereld veel te weinig gebeurt. Ik overweeg kelptabletten of iets dergelijks, maar je moet natuurlijk wel uiterst voorzichtig zijn qua dosering. Morgen naar de huisarts en kijken of daar nog iets uitkomt, al heb ik daar met reden een hard hoofd in. Bedankt i.i.g.!

 8. Voor dysfunctioneren van de schildklier niet relevant, maar kijk eens serieus naar artsen die volgens de methode van Sickesz werken.
  Deze artsen hebben bij mij voorkomen dat bij uitvalverschijnselen in been en arm neurochirgen een rugoperatie wilden uitvoeren met vier vastgezette wervels als gevolg.
  Dries Fortuin was destijds mijn arts, echter er zijn in Nederland verschillende artspraktijken die, naast de gewone huisarts bezigheden, deze methode hanteren.

  • Bedankt voor de tip, VSp, daar ga ik straks eens op googlen. Ken de methode verder niet, maar ben benieuwd door je verhaal. Het doet mij weer denken aan een chirurg die eerst wilde opereren, maar toen toegaf dat de pijn na een week over zou zijn en dat als ik dat nog een week volhield een operatie helemaal niet nodig was.

 9. Enig idee waar en wanneer het allemaal begonnen is, Marjelle? Ik heb geen verstand van zaken, maar dikwijls is het zo dat het ene voortkomt uit het andere (wat soms totaal niets met elkaar te maken lijkt te hebben). Als je de bron weet te lokaliseren ben je volgens mij op de goede weg.
  Beterschap in ieder geval. Hopelijk ben je snel weer de ‘oude’.

  • Het lastige met schildklierproblemen is dat de klachten eerst vaag zijn en langzaam ontstaan. Er is niet duidelijk een punt aan te wijzen waarop alles erger werd, het ging geleidelijk. Daar komt bij dat ik de afgelopen paar jaar een erg lage weerstand heb waardoor ik sowieso al gauw ziek ben, dus dat maakt het nog lastiger. Het klopt dat er meer factoren zijn die een rol spelen en elkaar ook weer negatief beinvloeden, maar ik denk dat het heel moeilijk wordt om de bron te lokaliseren, daarbij gaat het inmiddels te slecht om nog lang niets te doen. Ik ga proberen om z.s.m. m’n vroegere homeopaat/fytoloog weer te pakken te krijgen.
   Bedankt, hoop ik ook!

 10. Wat een narigheid meid, ook ik kan je helaas niet helpen want ik heb geen ervaring met dit soort problemen. Kelp heb ik in huis omdat ik vlak bij een kernreactor woon, het kan de schildklier beschermen, weet niet of het een genezende werking heeft.

  Voor de rest kan ik alleen maar af en toe aan je denken en je beterschap en sterkte toewensen!

  • Kelp is een soort zeewier en een rijke bron van jodium waar je een tekort van hebt als je een vertraagde schildklierwerking hebt. Alleen moet je daar ook weer erg mee oppassen, omdat alleen extra jodium gebruiken juist een negatief effect kan hebben op andere dingen. Vandaar dat een fytoloog bv. kan zeggen welke aanvullingen je dan nodig hebt zodat alles, vitaminen, mineralen, etc., in balans komt. Bedankt voor je beterschapswens!

 11. Geen schrik voor schildklierhormonen. Je slikt toch ook ijzer bij ijzertekort? Als je schildklier niet meer genoeg hormoon kan maken (meestal een auto-immuunziekte waarbij de schildkleir langzaam of snel vernietigd wordt door eigen afweersysteem) moet je het aanvullen met in de fabriek gemaakte schildklierhormonen (identiek aan je eigen schildklierhormoon). Er is geen andere therapie voor een schildklier die geen hormonen meer kan maken, of te weinig maakt. En zeker geen jodium (KELP!) gebruiken: dat helpt je van de regen in de drup. Het kan zelfs bij mensen met een gezonde schildklier, blijvende schildklierproblemen opleveren. Het is een groot misverstand dat jodium (wat in kleine hoeveelheden nodig is) helpt. Alleen bij mensen met een jodiumtekort, wat niet vaak in Nederland voorkomt, kan jodium helpen. Maar dan via de arts, na vaststelling van een jodiumtekort. Ook dan kan het zijn dat je tijdelijk schildklierhormoon moet slikken. Omdat meer jodium ineens innemen, de schildklier kan doen laten ontsporen!
  Bij bestaande schildklierproblemen dus geen jodium extra slikken.
  Als je schildklierhormoon slikt kan het een lange tijd duren voordat je lichaam herstelt. Dus geef het goed de kans. Uitstel van gaan slikken, levert alleen meer problemen op en een langere herstelfase wellicht.
  Ga eens kijken op http://www.schildklier.nl of http://www.hypomaarniethappy.nl

 12. Bedankt voor je reactie, Saskia. Voordat ik met een medicijn begin waar ik een levenlang aan vastzit, wat bijwerkingen kan opleveren en wat in bepaalde gevallen niet goed werkt (mogelijk door een foute diagnose), wil ik eerst meer weten over wat er precies aan de hand is, het is bv. niet zo dat m’n schildklier helemaal niet meer werkt. Ik wil dus niet enkel afgaan op een paar bloedonderzoeken van de huisarts die er verder geen specialistische kennis over heeft (en dat ook niet pretendeert overigens), er komt dan ook een vervolgonderzoek. Verder ben ik me ook aan het verdiepen in mogelijke alternatieven waaronder acupunctuur. Ik geloof in een combinatie van de goede dingen van de reguliere medische wetenschap en de goede dingen van de alternatieve geneeskunde. Ook voeding is belangrijk. Dat je heel erg moet oppassen met jodium ben ik met je eens. Op schildklier.nl ben ik al geweest, op de laatste site niet, omdat ik er door de titel van uitging dat het hier om een versnelde schildklierwerking ging.

 13. Sterkte !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.