‘Eigen volk’

M’n hoofd staat momenteel meer naar een luchtige film of ontspannende animatie dan naar een documentaire. Al kijk ik die regelmatig met veel plezier, met name de Canvas-uitzendingen zijn vaak erg goed. Toch overweeg ik om deze keer het vpro-programma ‘Eigen volk’ van Neske Beks aan me voorbij te laten gaan ondanks het intrigerende verhaal. Een familiekroniek waarin de geschiedenis van de Vlaams-Afrikaanse arbeidersfamilie van de regisseuse gevolgd wordt. Snotterend pak ik de zoveelste Kleenex, inmiddels lopen de tranen letterlijk over m’n wangen. Aangezien de film waarin ik beland ben m’n aandacht niet kan vasthouden en ik geen energie heb om iets anders te zoeken, zap ik langs wat zenders.

De griep die op m’n verjaardag is begonnen is met recht de ergste die ik ooit heb gehad. Voor het eerst kwamen de hoestbuien al na één dag, later aangevuld met niesbuien, inmiddels ben ik een nies of honderd verder de afgelopen dagen. Alles doet pijn, spieren liggen in een kramp, liggen gaat moeizaam, zitten ook. Zeer tegen m’n gewoonte in slik ik nu elke dag pijnstillers, deels om de koorts in bedwang te houden, deels om m’n spieren af en toe te ontkrampen en een tijd geen pijn te hebben. Ik ben bijna uitgezapt als ik opeens een Vlaams accent hoor, meteen is duidelijk dat het de bewuste vpro-documentaire is. Geen idee hoe lang het programma al bezig is, ik vergeet even alles om me heen en blijf geboeid kijken tot de laatste minuut.

Wat kun je er nog meer over zeggen, behalve dat het ontroerend is, gaat over echte mensen met echte gevoelens, sober in beeld is gebracht, liefdevol gemaakt en deprimerend op momenten. De ziekenhuisscène op het einde met de oude Flor deed me aan m’n eigen vader denken, een schim na de operatie, en aan de moeizame communicatie tussen ons.  De beelden waarop te zien is hoe blij en trots Abdoulaye is als z’n papa voor het eerst in jaren langskomt bij het café waar hij werkt zijn indringend. ‘Iedereen zit op iedereen te wachten’, zeggen de hoofdpersonen aan het slot tegen elkaar. Wat jammer dat het soms zelfs een leven lang duurt, denk ik.
Marjelle

Wizard Flurry Home Mariee Sioux

Het Vlaams Belang belooft terugkeer-politiek,
maar waar moet ik dan naar terug dan, want ik ben van hier.
Ik kan niet terug naar Afrika, want ze hebben geen Vlaams bier
en ik heb nooit getwijfeld over België

Uit een van de meeslepende nummers in de docu (helaas niet te vinden op Youtube)

18 Reacties op “‘Eigen volk’

 1. Die VPRO-documentaire heb ik gemist, jammer. Zag vrijdagavond wel op Canvas de laatste aflevering van ‘De weg naar het avondland’, een co-productie van Canvas en VPRO. Ik heb de hele serie gevolgd. Vrijdag ging het van Berlijn naar Rotterdam en als einde Antwerpen. Rotterdam door Vlaamse ogen bezien, was ook wel weer eens iets anders. Zij het dat de nadruk op de problemen lag. Deze week zal het toch wel een keer beter moeten gaan met je gezondheid?

  • Als je op de link ‘Eigen volk’ klikt kun je alsnog de hele documentaire bekijken, ZJ. Ontroerend vond ik ‘m.
   Die co-productie heb ik dan weer gemist, klinkt ook interessant, zeker dat laatste.
   Dit blog schreef ik dus 17 maart, vandaag is het voor het eerst dat ik me iets beter voel (al durf ik dat bijna niet hardop te zeggen). Ben ook voor het eerst even buiten geweest en zag onderweg een kievit op haar nest en lentescheuten…

 2. Ja, de vogels zijn al druk in de weer. Het begin van het herstel is er dus. Hopelijk zet het door voor je.

  • Leuk om naar te kijken ook. Het lijkt er wel op idd. Alleen veroorzaken die schildklierproblemen de afgelopen maanden een aantal nare symptomen, zoals duizelig, vermoeidheid, etc., waardoor je dus zelfs nog ziek bent als je weer ‘beter’ bent (daarom waren de laatste twee keer griep ook veel erger). Hoop het ook en dan volgende week afwachten wat er verder uitkomt…

 3. Heb de documentaire niet gezien. Wel vind ik dat de Belgen over het algemeen betere TV maken dan wij. Vooral de documentaires, hoewel die vaak in samenwerking zijn met een Nederlandse omroep of de BBC, waarom ze dan niet op de Nederlandse TV worden uitgezonden dat begrijp ik niet.

  • Als je de docu nog wilt zien kun je op de link ‘Eigen volk’ klikken. Ik kijk regelmatig naar leuke programma’s op Belgie en Nederland. Heb in allebei de landen gewoond en ben opgegroeid met de Belgische tv. 😉

 4. De weg naar het avondland is ook door de VPRO uitgezonden. Gisteravond was daar de laatste aflevering te zien.

 5. Ook al weer gemist. Nergens tijd voor lijkt het wel. Alles wordt opgeslokt door wandelingetjes en op een terras zitten. De lente houdt me aan het werk.
  Griep is weer over zijn/haar(?) hoogtepunt heen?

  • Gelukkig zijn er ergere dingen te bedenken dan wandelingetjes en terrasjes, Aad, en dan ook nog een lentequiz waarbij je niet moet vergeten welk zand je nou ook alweer in welk potje had gestopt… 😉
   Het lijkt zo, de situatie is te fragiel om er verder veel over te kunnen zeggen. Heel voorzichtig aan maar.

 6. Een nieuwe dag met weer vooruitgang te bespeuren?

 7. Ha fijn dat het weer een ietsie beter gaat, vroeg me af of jij ook elk jaar een griepprik krijgt. Ik ben er allergisch voor en ben er jaren geleden mee gestopt, na een griepprik werd ik altijd doodziek en kreeg zeker 2 à 3 keer griep in zo’n winter. sinds ik ze niet meer krijg heb ik nagenoeg nooit meer griep gehad (nu al zo’n 6 à 7 jaar). Geniet lekker van het lente zonnetje voor zover mogelijk!

  • Ik krijg geen griepprik, ik heb het er niet zo op gezien de bijwerkingen, etc., m’n lichaam reageert vaak erg gevoelig op dit soort dingen. Mooi dat je juist zonder griepprik geen last meer hebt van griep! Dank je, mss heel even naar buiten straks of morgen.

 8. Even iets heel anders. Weet iemand wat het verschil is tussen online views en syndicated views?

 9. Het is vanuit een goed hart :-).

 10. Dank je. 😎
  Groet uit Senegal. Neske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.